Почетак » Вести » Србија » Српска лига: Црна Гора да уступи Херцег Нови и једну луку, а Србија део ораница у Банату

Српска лига: Црна Гора да уступи Херцег Нови и једну луку, а Србија део ораница у Банату

Београд, 26.5.2020 – У обостраном интересу српског и црногорског народа је да Србија и Црна Гора постигну међудржавни договор и направе посебан споразум о међусобном уступању делова своје територије на 99 година, уз одговарајућу надокнаду, с циљем да Србија добије излаз на море, а Црна Гора део обрадивог пољопривредног земљишта у Банату – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

Договор са Црном Гором донео би економске, али и геостратешке бенефите нашој земљи – каже Ђурђев.

Српска лига предлаже да се постигне такав споразум који би укључивао да Црна Гора уступи град Херцег Нови и његове луке, Зеленику и Бијелу, а Србија своје оранице у делу Баната који се граничи са Румунијом – појашњава Ђурђев, истичући да би обе стране биле на добитку, српска би добила директну могућност изласка на море и унапређење поморске трговине, а црногорска плодну земљу и одличне услове за развој пољопривредне производње уз границу са Европском унијом тј. Румунијом, чиме би надокнадили реалан проблем са пшеницом и осталим житарицама.

Ово не би био први случај оваквог међународног споразума, а као добар пример може да послужи (бивши, на 99 година, британски, а сада поново кинески) Хонг Конг или Гватемала која је уступила једну луку на Атлантику Ел Салвадору, или Грчка која је Кинезима уступили луку Пиреј, тако што је кинеска компанија „Коско“ још 2008. добила концесију на два пристаништа поменуте луке, да би 2016. године иста компанија почела да управља луком пошто је добила контролу над 67 одсто луке Пиреј – закључује Ђурђев.