Почетак » Вести » Свет » НОВИ САВЕЗ НА ПОМОЛУ!? Лукашенко нашао новог савезника…

НОВИ САВЕЗ НА ПОМОЛУ!? Лукашенко нашао новог савезника…

Председник Белорусије Aлександар Лукашенко је у септембру 2019. године изјавио да ће предузети кораке ка сарадњи са својим украјинским колегом Владимиром Зеленским како би Минск створио сопствену ракету.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изразио је жељу да са кинеским председником Си Ђинпингом разговара о могућој сарадњи у изради ракета. Претходно сугеришући могућност изградње кинеских пројектила у Белорусији, Лукашенко је инсистирао на томе да не би требало бити “зависности” од страних актера.

“Дозволите ми да то преговарам на свом нивоу. Спреман сам да преговарам о томе са Си Ђинпингом, мислим да то неће бити проблем”, рекао је председник.

Изјава је уследила након што је Лукашенко информисан о стању ракетног развоја у Белорусији и изградњи кинеских ракета.

Конкретно, речено му је за успешне кораке ка развоју и евентуалном постављању сопствених ракета у земљи, који би могли уништити циљеве удаљене и до 300 километара.

Раније је Лукашенко рекао да Русија не жели да сарађује са Белорусијом на развоју ракета и одбија је да обезбеди полигоне, те коментаре је Москва означила као “неутемељене оптужбе”, рекавши да Русија нема такве полигоне, већ да их изнајмљује у Казахстану.

logicno.com