Почетак » здравље » Опрез у природи: Заражени крпељи вребају у дворишту и на излетишту – како се заштитити

Опрез у природи: Заражени крпељи вребају у дворишту и на излетишту – како се заштитити

Како бисмо се у сезони крпеља заштитили од ових непријатних паразита неопходно је да дворишта редовно одржавамо покошеним и уредним, као и да користимо препарате против инсеката који одбијају и крпеље. Не постоји посебан препарат који делује само на крпеље.

Појавом лепог времена и бујне вегетације створени су услови који погодују крпељима, а укидањем ванредног стања у Србији и боравка људи у природи појачан је број оних који постају мета ових паразита.

О томе колико су они опасни и како можемо да се заштитимо за Спутњик је говорио др Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Шта је заштита од заражених крпеља у природи

„Они који користе дворишта морају сами да спроведу мере кошења и уређивања, да немају запуштене делове, да имају део око куће који је са шљунком или са покошеном ниском травом и наравно могу сами да испрскају зеленило, пошто постоје инсектициди који могу да се набаве у пољопривредној апотеци, а делују против крпеља“, каже Алексић.

Наш саговорник истиче да је најбоља заштита од крпеља у природи ношење дугих рукава, и покривање главе. Након сваког боравка у природи неопходно је детаљно проверити да ли се крпељ закачио за кожу:

„Они иду на места где је мекша кожа, иза колена, испод пазуха, на леђима, на преласку испод врата где почиње коса, тако да у сваком случају неко други мора да вас прегледа, поготово малу децу која су и мања и на њима се теже уоче, пошто нападају и ови мањи крпељи који су први, други стадијум ларве“.

Спутник/