Почетак » Вести » Србија » Сезона није пропала: Цене летовања ниже за око 25 посто – на Грчке плаже већ у јуну
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Сезона није пропала: Цене летовања ниже за око 25 посто – на Грчке плаже већ у јуну

Очекивања Јуте за предстојећу туристичку сезону су да ће бити реализовано између 70 и 80 одсто путовања у популарне летње дестинације међу Србима, као и да ће цене бити ниже за до 25 одсто у односу на претходну годину. Сезона ипак није изгубљена.

Јута је јуче донела одлуку да се са реализацијом уплаћених аранжмана пре епидемије коронавируса крене крајем јуна. Од јуна се отварају и пословнице туристичких агенција за клијенте, и тада би требало да дође до измењених аранжмана и нових резервација.

Цене аранжмана ниже за 25 одсто

Председник управног одбора Јуте Зоран Арсеновић рекао је за Спутњик да очекује да ће цене летовања ове године бити ниже у односу на ранији период, али да су прогнозе о смањењу за 50 одсто неозбиљне и неодговорне:

„Генерално, након што су кренуле релаксирајуће мере у свакој земљи, очекујемо да ће доћи до спуштања цена на већини дестинација. Али кажем треба бити опрезан у тим пројекцијама јер свака дестинација и сваки хотел имају своју врсту тражње, затим то зависи и од одређених тржишта, нека ће да се покрену раније, нека касније, и сигурно ће наши партнери сходно својим тржишним очекивањима, тренутном односу понуде и тражње дефинисати цене. Верујем да попусти неће ићи испод десет одсто, а на неким дестинацијама ће сигурно бити и до 20, 25 одсто, али да ће ићи баш до 50 одсто, лично сумњам“.

Арсеновић сматра да ће се број путника у односу на прошлу годину сигурно смањити имајући у виду одређене категорије друштва које неће желети да путују што због здравствених разлога, што због старосне доби, а биће и породица које неће хтети да се излажу било каквом ризику с обзиром на то да ниједно путно осигурање не плаћа трошкове лечења коронавируса. Према његовој прогнози, ове године ће бити реализовано између 70 и 80 одсто путовања.

Не очекују се смањени капацитети авиона и аутобуса

Наш саговорник такође сматра да би смањивање капацитета авиона и аутобуса за 50 одсто у циљу обезбеђивања адекватне дистанце међу путницима било крајње неисплативо и за путнике и за компаније.

„Није реално ни исплативо да уопште превоз, без обзира да ли је друмски или ваздушни, може да се обавља са 50 одсто капацитета. Већ је и Ер Србија почела да лети за одређене дестинације, па нема ограничења са 50 одсто путника. Наравно, поштује се ношење маски, дезинфекција и остале препоруке“, указује Арсеновић.

Председник управног одбора Јуте додаје и да не очекује да ће бити већих проблема који се тичу карантина и обавезног тестирања, будући да су ове мере укинуте у већини популарних дестинација као што су Турска, Египат, Грчка, Црна Гора и Хрватска.

Шведски сто служе конобари

О начину на који ћемо моћи да летујемо ове године још нема тачних информација, али Арсеновић указује да ће сви хотели предузимати мере у циљу повећаног нивоа здравствене безбедности гостију. Неки хотели ће пословати у смањеном капацитету, биће додатних мера предострожности које се тичу појачаних санитарних услова, чишћења соба, размака између столова и другачијег служења шведског стола.

„Значи, оне мере које ће ићи у правцу смањивања оног физичког контакта и евентуално спречавања неког потенцијалног проблема. Ако ћемо конкретно, већина хотелијера по овим нашим летњим туристичким дестинацијама дефинише начин служења шведског стола тако што ће конобар стављати на тањир храну коју желите и у количини коју желите. Али то су неке ствари које никог неће демотивисати да путује“, истиче наш саговорник.

Агенције се отварају почетком јуна

Како каже, требаће још петнаестак дана да се целокупна понуда дефинише. Неки ће аранжмани бити промењени, неки додати, а неких ранијих понуда можда неће бити.

„Негде од првог јуна већина агенција планира да отвори пословнице за директну комуникацију и већ после неколико дана кренуће озбиљнији букинзи за лето. А реализацију очекујемо око 20, 25. јуна да полетимо пут неких дестинација попут Грчке, Турске и других“, закључује Арсеновић.

Чекају се попусти

Из туристичке агенције Биг Блу нам поручују да су сигурни иако се мере у вези са коронавирусом мењају из дана у дан, да ће се државе потрудити да обезбеде све мере да на најбезбеднији начин људи могу да посете све иностране локације и дестинације и да се врате сигурни и здрави у Србију.

„Ми смо писали свим нашим партнерима и тражимо бенефитне услове што се тиче ове сезоне. Још немамо концизне одговоре, јер свако чека да се донесу мере за сваку земљу. У складу са тим ћемо добити одговоре какве попусте ћемо добити и да ли ћемо их уопште имати. Ту конкретно мислимо на промену цена и излазак у сусрет путницима у овој сезони“, каже за Спутњик Душан Анастасов, оперативни директор Биг блу агенције.

Према његовом мишљењу ове сезоне ће бити 50 одсто реализације аранжмана за летње дестинације.

Photo by Pixabay from Pexels

Спутник