Почетак » Вести » Свет » Венецуеланске морнарице могу бити ФАТАЛНЕ за све непријатеље

Венецуеланске морнарице могу бити ФАТАЛНЕ за све непријатеље

Подморничка јединица Венецуеле успостављена је са флотом бивше америчке класе „Балао“ 1960. Током седамдесетих година прикључена су и два америчка брода. Данас Венецуела на списку има две немачке подморнице типа-209, “Сабало” (С-31) и “Kарибе” (С-32). Подморнице типа-209 су релативно застареле и свака замена је закаснели.

Оне су испоручене 1976. и 1978, а унешто су модернизоване током своје службе, укључујући побољшани оружани систем. Наоружане су торпедима „ССТ-4 Сил“ навођеним жицом немачког произвођача „Атлас електроник“. Иако је ово оружје из генерације типа осамдесетих година, може се и даље сматрати релевантним.

Венецуела је почела ремонт својих бродова 2000-тих, али није познато да ли је један од њих, „Kарибе“, икад прошао кроз овај процес. Било је извештаја да је неколико компанија које су учествовале у томе одступило након што су Сједињене Америчке Државе наметнуле санкције Венецуели у октобру 2006.

Две подморнице типа-209 изгледале су као да су требале бити замењене још пре 15 година. Док је на власти био председник Уго Чавес било је извештаја о великом подморничком уговору с Русијом. Москва је тада снабдевала са много високотехнолошког наоружања, укључујући ловце Су-30 „Фланкер“ и пројектиле површина-ваздух С-300В.

План је био да се купи пет подморница класе „Kило“. То би био побољшани модел „Пројекта-636“ а пратила би их четири напредније подморнице „Пројект-637“ класе „Амур“.

Овим уговором Венецуела би добила највећу подморничку силу у Јужној Америци.

Али, тај план никад није остварен. Последњих неколико година веома је мало јавно доступних информација о венецуеланским подморницама. То може указати на проблеме са њиховим функционисањем, што је можда повезано са погоршаним економским и политичким стањем у земљи.

Чак и да је само једна од њихових подморница активна, потенцијални непријатељи не могу да је потпуно отпишу. Чак и старије подморнице могу бити ефикасне ако се паметно користе. Оне су посебна претња за бродове близу обале, али мања у односу на друге подморнице.

Једна улога у којој би се могле показати кориснима је транспорт венецуеланских специјалних снага, јер имају барокоморе које омогућавају посади да напусти подморницу док је поринута под водом. Ово, даје на снази тајност операције.

Према јавно доступним подацима на интернету, морнарица Венецуеле броји две подморнице, три фрегате, шест ОПВ патролних бродова, 25 патролних чамаца, четири брода за пренос тенкова и три помоћна брода.

Интермагазин