Почетак » Вести » Свет » Пекинг одговорио на америчке претње: САД морају да схвате да им је непријатељ вирус, а не Кина
President Donald Trump and Chinese President Xi Jinping shake hands during a joint statement to members of the media Great Hall of the People, Thursday, Nov. 9, 2017, in Beijing, China. Trump is on a five country trip through Asia traveling to Japan, South Korea, China, Vietnam and the Philippines. (AP Photo/Andrew Harnik)

Пекинг одговорио на америчке претње: САД морају да схвате да им је непријатељ вирус, а не Кина

ОДБАЧЕНА И ТРАМПОВА ТВРДЊА ДА КИНА ЖЕЛИ ДА ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД БУДЕ ИЗАБРАН БАЈДЕН, А НЕ ОН

* Портпарол Министарства спољних послова Кине Генг ШУАНГ: „Већ смо више пута рекли да је вирус заједнички непријатељ целог човечанства. Кина је такође погођена страна, а не саучесник вируса. Суочени смо са глобалном здравственом кризом. Међународна заједница се мора окупити и заједно радити на превазилажењу проблема“

______________________________________________________________

КИНА је одговорила на претње из Вашингтона да ће – зато што наводно поводом епидемије у Вухану није предузела на време потребне мере нити алармирала свет да се спреми за епидемију – морати да САД плати одштету у стотинама милијарди долара.

Портпарол Министарства спољних послова Кине Генг Шуанг изјавио је:

„Сједињене Државе морају да схвате да је њихов непријатељ вирус, а не Кина. Већ смо више пута рекли да је вирус заједнички непријатељ целог човечанства. Кина је такође погођена страна, а не саучесник вируса. Суочени смо са глобалном здравственом кризом. Међународна заједница се мора окупити и заједно радити на превазилажењу проблема“.

Доналд Трамп је више пута рекао да у Вашингтону не искључују могућност да је корона вирус настао у лабораторији у Вухану.

Пекингу је отворено претио „последицама“ ако се покаже да је дошло до намерне епидемије. Чак је – упитан да ли ће САД, као Немачка, тражити одштету од 130 милијарди долара – нагласио да се у Вашингтону размишља о много већој суми.

Званични говорник кинеске дипломатије прокоментарисао је и Трампову тврдњу да Пекинг жели да он буде поражен на изборима и да је заинтересован за кандидата победу кандидата Демократске партије Џоа Бајдена јер би он ублажио притисак САД на трговину са Кином и поводом других питања.

Био је прилично директан: „Кина чини све што је може да изгубим изборе. Стално користе PR технологије како би себе представљала као невину жртву“.

„Пекинг није заинтересован да се меша у америчке председничке изборе. Ти избори су унутрашња ствар Сједињених Држава, а Кина се нада да Американци неће покушати да је у њих увуку“ – нагласио је Генг Шуанг.

У свету је тренутно више од три милиона заражених и безмало 208.000 умрлих.

Интермагазин