Почетак » Вести » Србија » Др Грујичић: “Не желим да будем теоретичар завере, али коронавирус не може бити природна ствар“

Др Грујичић: “Не желим да будем теоретичар завере, али коронавирус не може бити природна ствар“

У понедељак 4. маја отвара се стационар радиотерапије у Институту за онкологију и радиологију Србије, који је био привремено затворен због заразе коронавирусом, изјавила је данас в. д. директора тог института др Даница Грујичић.

Она је за ТВ Прву рекла да ће од понедељка почети са постепеним пријемом пацијената, уз напомену да ће се и даље спроводити све мере контроле, укључујући тријажу на улазу у установу, обавезно узимање епидемиолошке анамнезе и мерење температуре.

„Већина заражених је била на стационару радиотерапије, где пацијенти генерално јако дуго леже, и до десет недеља и тешко је установити да ли је неко од запослених унео инфекцију. Десило се да је био велики број пацијената који су били заражени, на појединим одељењима и велики број запослених и ми смо стационар радиотерапије морали да затворимо“, каже др Грујичић.

Додаје да је, од 179 пацијената у Институту за онкологију, 91 заражен, од чега њих 36 са симптомима, наглашавајући да велики број пацијената нема никакве симптоме, те да она сматра да се стиче колективни имунитет.

„Пацијенти сада не долазе прво у Институт, него иду дан-два раније у Батут и заиста много брже добијамо информације да ли је пацијент позитиван или негативан, а колеге из домова здравља нам одмах сигнализирају ако је неко позитиван, тако да ово сада функционише перфектно“, наводи др Грујичић.

Оно што је добро, истиче др Грујичић, јесте да немамо велики број преминулих и да ће вероватно у једном тренутку коронавирус постати обичан грип .

Др Грујичић каже да њој као клиничару овај вирус делује као неприродан јер овако лако преношење није природно.

“Ја нисам нобеловац као што је Лик Монтањије, али ми је прихватљива његова изјава. Када се људи играју бога обично добију по носу. Неко је то урадио, можда и смишљено, не желим да будем теоретичар завере, али ово дефинитивно не може бити природна ствар и човечанство мора да нађе начина да се избори са овим вирусом.“

Према последњим подацима, Институт за онкологију и радиологију има 67 запослених оболелих од инфекције ковидом 19.