Почетак » Вести » Србија » Преминуо је проф. др Драгутин Зеленовић, први председник Владе Републике Србије и бивши ректор Универзитета у Новом Саду

Преминуо је проф. др Драгутин Зеленовић, први председник Владе Републике Србије и бивши ректор Универзитета у Новом Саду

Данас нас је у 92. години напустио проф. др Драгутин Зеленовић, декан Факултета техничких наука (1975-1979), академик, некадашњи ректор Универзитета у Новом Саду, дописни члан САНУ, редовни професор ECPD Универзитета за мир Уједињених нација и бивши премијер.

На ФТН-у је био редовни професор још од 1976. године, развио и држао наставу из предмета Пројектовање производних система, Управљање производним системима, Технологија организације индустријских система, Ефективност/поузданост система у машинству и Интелигентно привређивање.

Од 1975. до 1979. био је декан Факултета техничких наука, а потом проректор и ректор УНС-а крајем осамдесетих. Током тог периода управљао је пројектима изградње зграде Правног факултета, дела зграде ПМФ-а, Асистентског дома, Студентског дома, главног трга у Кампусу Универзитета, …

Био је оснивач Школе индустријског инжењерства, инжењерског менаџмента и мехатронике на овим просторима.

Проф. Зеленовић цео радни век посветио је науци, а као млади инжењер учествовао је у стварању новосадског индустријског бума и пробоју Југоалата на светско тржиште.  Рођен је 1928. године у Сиригу.

Средњу Техничку школу завршио је у Новом Саду, дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а докторирао на Машинском факултету у Новом Саду.

Током кратке политичке каријере, био је представник Војводине у председништву СФРЈ, а потом је почетком 1991. изабран за председника прве Владе Републике Србије на предлог Слободана Милошевића. Није успео да наметне свој план развоја, па је већ у децембру исте године поднео оставку и вратио се обавезама на факултету.

У звање професора Емеритуса изабран је 2006. године. Током научне каријере објавио је 26 стручних књига и мноштво радова.

Добитник је Октобарске награде града Новог Сада, Награде за животно дело Покрајинске владе, Медаље заслуга за народ са сребрним зрацима и Ордена рада другог реда.

Место и време сахране и комеморације ће бити накнадно јављено.