Почетак » Вести » Србија » Кина запретила Аустралији санкцијама у случају међународне истраге о пореклу вируса

Кина запретила Аустралији санкцијама у случају међународне истраге о пореклу вируса

Након што су САД и Велика Британија покренуле истрагу о могућем вештачком пореклу коронавируса, Аустралија је затражила да се спроведе независна међународна истрага о избијању пандемије.

Кина је, међутим, највећи спољнотрговински партнер земље кенгура, па је ова иницијатива донела претње о могућем увођењу неформалних економских санкција.

Кинески амбасадор у Канбери Ченг Џингје упозорио је изјавио је да би инсистирање тамошње владе на том захтеву могло довести до одустајања кинеских студената и туриста од доласка у Аустралију, као и бојкота аустралијских производа, као што су месо и вино, јавља данас АП.

Образовање је по вредности трећа аустралијска извозна индустрија и највећи број страних студената долази из Кине, која је и највећи спољнотрговински партнер.

Ченг је у интервјуу листу Аустрелијен Фајненшел Ривју оценио да је инсистирање на истрази „опасно“ и да би „сумње, противтужбе и поделе у кризна времена могле само угрозити глобалне напоре у борби против пандемије“.

Аустралијски министар здравља Грег Хант је рекао да је независна истрага у интересу не само Аустралије, већ и целог света.

Подсетимо, Америка је покренула истрагу о вирусу, а неки научници тврде да је вирус н-ЦоВ настао у Институту за вирусологију у Вухану.


луфтика.рс