Почетак » Вести » Србија » НЕСТОРОВИЋ: Показало се да никотин штити од коронавируса, они који пуше 5 до 15 цигарета дневно немају теже клиничке слике…
Фото јутјуб

НЕСТОРОВИЋ: Показало се да никотин штити од коронавируса, они који пуше 5 до 15 цигарета дневно немају теже клиничке слике…

Пулмолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19 Бранимир Несторовић изјавио је у емисији Фокус на ТВ Б92 да “умерени пушачи ређе имају компликовану клиничку слику од коронавируса и да се показало да никотин штити од тог вируса”.

“Цигарете оштећују плућа, ја сам за 0 коришћења цигарета, али се показао да они који пуше од пет до 15 цигарета на дан немају теже клиничке слике”, рекао је Несторовић.

Он је додао и да се никотин у тело може унети и на други начин, а не само преко цигарета, као и да нана има у свом листу више никотина него дуван.

Британски лист Гардијан претходно је објавио да француски истраживачи планирају да тестирају никотинске фластере на пацијентима који имају коронавирус и на здравственим радницима на првој линији фронта, након што је студија показала да пушачи могу да буду много мање изложени ризику од заразе коронавирусом.

Студија обављена у једној великој париској болници сугерише да би супстанца у дувану – можда никотин – могла да спречи заразу коронавирусом код пушача, а клиничка испитивања никотинских фластера чекају одобрење здавствених власти у Француској.

Правда

Резултати истраживања у Кини

Линк: ТИД

У чланку који од недавно кружи на кинеској платформи за друштвене медије ВеЧет тврди се да су пушачи далеко мање заражени новом коронавирусном пнеумонијом од оних који не пуше.

У чланку објављеном на јавном налогу Вечет, Иаојианг Иаосхуо Кетанг, закључак је донесен на основу података објављених у раду о клиничким симптомима пацијената заражених новим коронавирусом, чији су аутори, укључујући и Зхонг Нансхан, познати респираторни научници.

Према подацима у раду, међу 1.099 испитаних пацијената са упалом плућа 927 су били непушачи, што чини 85,4 одсто укупног броја; 21 је имало историју пушења, која је износила 1,9 процената; и 137 пушача, 12,6 посто.

У раду је анализиран однос састава инфицираних случајева или пропорција пушача и непушача у пацијената.

Зханг Јиансху, предсједник Пекиншког удружења за контролу цигарета, рекао је да је писац чланка искористио јавну панику због новог коронавируса за промоцију дуванске индустрије.