Почетак » Вести » Србија » Срђан Богосављевић: Државне мере уведене због коронавируса подржава 92 одсто грађана?!

Срђан Богосављевић: Државне мере уведене због коронавируса подржава 92 одсто грађана?!

Грађани Србије имају огромно поверење у мере које се предузимају ради спречавања ширења корона вируса – 92 одсто, а 79 одсто њих верује да ће негативни ефекти пандемије на економију бити дугорочни, подаци су из последњег истраживања агенције Ипсос Стратеџик маркетинг (Ипсос СМ).

Донетих мера придржава се 99 одсто испитаника, а њих 90 одсто уверено је да их се придржавају и други грађани.

Од укупног броја испитаника 59 одсто брине да ће остати без посла, а 63 одсто мисли да ће се лично суочити са економским проблемима после пандемије, показују подаци у које је Фонет имао увид.

Анкета је показала да економске мере Владе подржава 88 одсто испитаника.

У погледу поверења у изворе информација, јавност највише верује лекарима и стручњацима – 74 одсто, потом здравственим институцијама – 69 одсто, док две трећине испитаника – 66 одсто, верује и у податке које саопштавају представници власти, показују резултати истраживања.

После власти на скали поверења грађана је телевизија – 57 одсто, док пријатељима као извору информација верује 44 одсто анкетираних.

Информације радио програма завређују 23 одсто поверења, интернета 18 одсто, штампе 13 одсто, а на зачељу са 12 одсто поверења анкетираних грађана су информације објављене на друштвеним мрежама.

Када је реч о политичарима, огромно поверење влада у оно што каже председник Србије Александар Вучић – 46 одсто, док први наредни политичари иза њега имају подршку од 1,3 одсто, односно 1,2 и 0,8 одсто.

Резултати показују и да 58 одсто има позитивно мишљење о томе како Вучић обавља свој посао, што је 12 одсто више него што су показивала истраживања пре пандемије. Истовремено Вучић има и 21 одсто негативних мишљења, што је за 17 процентних поена више него пре пандемије.

Подршка Вучићу, мерена оценама од 1 до 5, где су 1 и 2 негативне, а 4 и 5 позитивне, достиже 61 одсто позитивних и 21 одсто негативних, што је 17 процентних поена више него пре пандемије, објашњава за ФоНет Срђан Богосављевић из Ипсоса СМ.

Анкетом је обухваћено 1.000 пунолетних грађана, а истраживање је урађено у три таласа – 14. и 24. марта и 5. априла.

Фонет