Почетак » Вести » Србија » ТРАМП ПРЕТИ РАСПУШТАЊЕМ КОНГРЕСА И ПОРУЧУЈЕ КИНИ: Утврдићемо да ли је корона настала у лабораторији у Вухану!
Фото Танјуг / АП

ТРАМП ПРЕТИ РАСПУШТАЊЕМ КОНГРЕСА И ПОРУЧУЈЕ КИНИ: Утврдићемо да ли је корона настала у лабораторији у Вухану!

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да његова влада покушава да одреди да ли је вирус Ковид-19 настао у лабораторији у кинеском граду Вухану, док је амерички државни секретар Мајк Помпео истакао да Пекинг мора да појасни шта све зна.

Амерички портал Фокс њуз објавио је у среду да је вирус настао у лабораторији у Вухану не као биолошко оружје, већ као део покушаја Кине да покаже да су њихови напори да се идентификују вируси и борба против њих подједнако велики као и могућности САД.

Трамп је, одговарајући на питање о тим гласинама, рекао да је и он чуо за њих и да његова администрација „веома темељно испитује ту ситуацију“.

Упитан да ли је о томе разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, Трамп је казао да не жели да коментарише шта је са њим разговарао о лабораторији јер је то у овом тренутку „неприкладно“.

У интервјуу за телевизију Фоx њуз државни секретар Мајк Помпео изјавио је да зна да је вирус настао у Вухану, као и да је институт за вирусологију удаљен свега неколико километара од пијаце где се први пут појавио вирус.

„Желимо да се кинеска влада отвори и помогне нам објашњењем како се тачно вирус проширио. Кинеска влада мора то да појасни“, рекао је Помпео.

Иначе, Трамп је на конференцији за новинаре, одржаној у среду у Белој кући, изразио скептицизам о броју смртних случајева у Кини наводећи да је невероватно да Кина има само 3.000 смртних случајева, а САД више од 20.000.

„Да ли стварно верујете у те бројеве у овој огромној земљи званој Кина и да имају мали број случајева. Да ли неко заиста верује у то“, упитао је Трамп.

Такође, Трамп је запретио да ће распустити Конгрес зато што законодавци нису потврдили његове кандидате за високе положаје у администрацији, укључујући и особу номиновану да преузме независну агенцију која надгледа рад Гласа Америке.

„Имам веома снажну моћ“, објавио је Трамп у среду, користећи терминологију из другог члана америчког Устава, који омогућује председнику да „у изузетним околностима“ распусти један или оба дома Конгреса.

„Сенат би требало или да испуњава своју дужности гласа о кандидатима које сам номиновао или би требало званично да се распусти, тако да бих ја могао да поставим људе на положај док су они на паузи“, рекао је Трамп и додао: „Имамо огроман број људи који треба да се прикључе администрацији. А сада више него икада раније због вируса и тог проблема“.

Према Уставу САД номинације за неке високе положаје у администрацији мора да потврди Сенат већином гласова. Међутим, када Конгрес не заседа, председник има право да направи такозвано „именовање за време паузе у заседању конгреса“, које истиче уколико кандидат није потврђен до краја следећег пуног заседања.

Ниједан председник у историји никад није искористио специфичну могућност – из Члана 2 Устава – да распусти Конгрес, пише Глас Америке.

„Можда то никад раније није учињено, нико чак није ни сигуран“, рекао је Трамп и додао: „Међутим, ми ћемо то да урадимо. Потребни су нам ти људи овде. Потребни су нам људи за ову кризу и не желимо више да играмо политичке игре“.

Аутор документарних филмова Мајкл Пек, кога је Трамп номиновао да води Агенцију за глобалне медије САД (УСАГМ), један је од 15 кључних кандидата чије номинације чекају на потврду у Сенату. Трамп је навео Пеково име, али је погрешно идентификовао УСАГМ њеним претходним именом ББГ – Борд гувернера електронских медија.

Председник Трамп такође је поменуо кандидата којег је номиновао за директора националних обавештајних агенција, два члана борда Федералних резерви и подсекретара за пољопривреду одговорног за спровођење програма за безбедност хране, као номинације које још чекају на потврду.

Трамп је за застој окривио демократе, оптужујући опозициону странку да „упорно настоји да отежава живот“.

„Актуелна пракса да се напусти град и да се организују лажне про-форма седнице је занемаривање дужности, које амерички народ не може да приушти током ове кризе“, истакао је Трамп.

Руководство Гласа Америке је у среду увече одбацило Трампове критике.

Фото Танјуг / АП

Курир.рс / Тањуг, Фото: ЕПА / Стефани Реyнолдс / ПООЛ