Почетак » Вести » Лондон: Новорођенче позитивно на корона вирус
pixabay.com

Лондон: Новорођенче позитивно на корона вирус

Лекари не знају да ли је вирус пренешен на бебу у материци, током или после порођаја.

Новорођенче у Лондону показало је позитиван тест на нови коронавирус САРС-ЦоВ-2, само неколико минута након што га је родила мајка која је такође заражена вирусом, према новинским извештајима.

Дан пре порођаја, жена је примљена у болницу са симптомима упале плућа, сазнало се да је она позитивна на вирус који изазива ЦОВИД-19 тек након што је њена беба је рођена у болници Северни Мидлсекс у Енфилду, у северном Лондону, Извештава Гвардијан .

Према писању Сан-а , беба је на лечењу у болници, док је мајка пребачена у болницу за заразне болести.

Није познато када је дете оболело од те болести. „Не можемо рећи да се то догодило док је беба још била у матерници“, рекао је др. Вилијам  Шафнер, професор превентивне медицине и заразних болести на Медицинској школи Универзитета Вандербилт. Беба је такође могла да се зарази вирусом током, или одмах након рођења, рекао је Шафнер.
Неке инфекције прелазе с мајке на бебу кроз мајчину плаценту, док се плод још развија у материци, или из телесних течности током порођаја. На пример, вирус Зика – који постоји у другој породици вируса из овог коронавируса – може прећи на новорођенчад и у материци и током порођаја, саопштавају Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Када се пренесе мајци у материци, вирус Зика може изазвати микроцефалију и друге тешке оштећења мозга, наводи ЦДЦ.

Прво познато новорођенче чији су резултати тестирања били позитивни на САРС-ЦоВ-2 урађено је у року од 36 сати од рођења. У том случају такође није било јасно да ли се преношење догодило у матерници.

Након те вести, истраживачи су анализирали узорке девет жена које су се срушиле са ЦОВИД-19 када су биле трудне од 36 до 39 недеља и примљене су у болницу у Вухану у Кини, где је почела епидемија. Да би открили да ли и када се вирус може пренети, тим је прегледао узорке амнионске течности, крви из пупчане врпце, мајчиног млека и узорке из грла новорођенчета.

Ниједан од тих узорака није позитиван на коронавирус, а мајке и бебе су преживеле, према тој студији, објављеној 12. фебруара. Барем у тим случајевима вирус није прошао између мајке и њеног фетуса у развоју.
Тренутно је веће питање како ће се беба снаћи.

„Да ли се беба разболи?“ – упита Шафнер. „Да ли беба такође развија пнеумонију?“

Деца заражена овим коронавирусом углавном показују благе симптоме. Али још нема довољно података који би могли рећи да ли би бебе спадале у ову категорију.

„Новорођенчад је посебно рањива и могу бити изузеци од тог општег правила јер су тако рањива“, рекао је Шафнер.

Како се коронавирус шири светом, свакодневни живот се трансформише мерама социјалне дистанцирања, затварањем школа, отказивањем догађаја, а у неким случајевима и читавим градским застојима.

Иако су труднице изложене већем ризику од неких респираторних инфекција и развијања тежих симптома од тих инфекција, изгледа да то није случај са коронавирусом, наводи се у извештају који је крајем фебруара објавио Свет. Заједничка мисија Здравствене организације-Кине о коронавирусној болести 2019. Од 147 трудница са потврђеним или сумњивим случајевима ЦОВИД-19, само 8% имало је тежак облик болести, а само 1% је било у критичном стању, наводи се у том извештају.

pixabay.com

LiveScience