Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Свет » Рускиња оптужена за шпијунажу у САД осуђена на 18 месеци затвора
The US Capitol is seen in Washington, Wednesday, April 6, 2011, with the House of Representatives in the foreground, as Congress debates the budget. (AP Photo/Alex Brandon)

Рускиња оптужена за шпијунажу у САД осуђена на 18 месеци затвора

Руска држављанка Марија Бутина, која је у САД оптужена због сумње да је радила као тајни агент за руске власти, осуђена је на 18 месеци затвора.

Бутина је у притвору још од јула 2018. године, самим тим пошто је већ у затвору провела девет месеци, предстоји јој још да одлежи казну у том истом трајању.

Судија је приликом изрицања пресуде, како преносе медији, у обзир узела образовање Бутине, као и њена морална начела.

„Прихватам и разумем зашто сте признали да сте се бавили незаконитим пословањем. Нема сумње да сте и ви лично испаштали због тога што је цео овај случај постао познат широј јавности, као и многе друге ’масне‘ ствари, које су се потом испоставиле као нетачне“, рекла је судија.

Иначе, Бутина је у САД оптужена да је радила као тајни агент, односно да је сарађивала са страном владом, а да се није регистровала при Министарству правде САД.

У оптужници се наводи да је Бутина покушавала да у САД успоставља контакте с америчким држављанима, чији је циљ био да се унапреде руско-амерички односи. Њу су такође оптуживали и да се бавила проституцијом.

Спутник