Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » Презентација књиге “Овнова глава и вепров зуб“

Презентација књиге “Овнова глава и вепров зуб“

РОМАН „ОВНОВА ГЛАВА И ВЕПРОВ ЗУБ“

Роман Милоша Дорошког „Овнова глава и вепров зуб“ издавача НЕWНОWМЕДИА, представиће рок енциклопедиста Петар Јањатовић, књижевник Радоман Кањевац, др Златомир Гајић и аутор 25. априла од 17 часова у кафеу „Обломов“ (Војвођанских бригада 16).

У музичком делу промоције свира џез квартет у саставу Игор Ползак-бубњеви, Leon Coenjaarts-бас, Немања Теофановић-гитара, Воја Савков-саксофон.

 

 

 

Милош Дорошки је рођен 1987. у Новом Саду. Важио, кажу локални познаваоци фудбала, за изузетно талентовану леву полутку омладинаца ФК „Кабел“.

Оцењен је са „одличан“ његов званично први књижевни оглед „Битлси“, матурски рад у гимназији на енглеском језику.

Студирао географију и гастрономију.

Апсолвирао малтене све креативне телевизијске послове, испред и иза камере, на ТВ „Панонији“.

Позван 2013. на Сарајевски филмски фестивал са неколицином перспективних младих сценариста из читавог региона, а потом ангажован у „Еипиx Ентертаинменту“, новосадској ИТ фирми, повезаној са америчким издавачем „Биг шиш гејмс“ (један од највећих продукцијских ланаца и дистрибутера за милионе корисника широм планете), где је стекао статус Лид гејм дизајнераера и креатив продуцера.

На позив познате светске компаније „Електрониц артс“ прешао је 2018. у њихов студио у индијском мегалополису Хајдерабада, где је Наративе дизајнер.

„Овнова глава и вепров зуб“, кроз који промичу кадрови антологијских филмова и свира одлична музика, први му је роман.

 

(РЕЗЕНЦИЈЕ)

„Ми, момци који смо крајем седамдесетих (дакле у нашим најбољим годинама) пискарали по омладинској и роцк штампи, стопирали по Европи, у врећама за спавање се по камповима ваљали са „странкињама с плави еyес“ и опсенарили их причама о музици, филмовима и књигама, парадоксално имамо доста сличности са главним јунаком „Овнове главе и вепровог зуба“. Иако он четири деценије касније у истим тим, касним двадесетим годинама, пише добро плаћене филмске критике, лежерно са женском из Њујорка иде авионом на одмор у Рим, необуздано дивља по тренди клубовима и уопште „пуши, пије, тулумари и гута пилуле“, мучи га иста ствар. А то је вечита потрага за љубављу која се тако често фокусира на нешто тешко достижно. Џаба цивилизацијски и технолошки помаци, друштвене мреже, смс-ови, маилови. У тој борби у којој га вребају опасности од шпанског зида, вотке из пластичне флаше, разни други опијати, површне намигушице, освета љубоморног шефа и многе друге замке, покушава да нађе себе. Да ли је у томе успео? Тја, а ко је?

Петар Јањатовић

                                                            * * *

„Ово је, пре свега, љубавна прича једног младог, духовитог писца. Та прича је савремена, јер се догађа у овом веку, али то не одузима ништа од њене универзалности, која би је учинила занимљивом у сваком времену. Овај акциони, авантуристички роман, који је нека врста омажа филмској уметности, чита се лако, без предаха, пре свега зато што његова структура има особине које има добар филмски сценарио: узбудљивост, неизвесност, добар заплет и главног јунака коме недостају љубав, нежност и тачка ослонца у потрази за смислом. Као и већина младих људи у овом тек начетом веку, запетљан у  слике, звуке и друштвене мреже, он тумара сопственим животом, покушавајући да нађе смисао и пронађе љубав у времену у коме се чини да емоције више никоме нису потребне. Тај утисак је, међутим, варљив, јер се људска природа, упркос технологији, не мења тако лако. Љубав нам је увек потребна.“

                                                            Радоман Кањевац

Више информација на https://www.facebook.com/events/643204806104544/