Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » Први Змајев фестивал културе у Новом Саду

Први Змајев фестивал културе у Новом Саду

У суботу и недељу, 6. и 7. априла, 2019 године у просторијама Гимназије “Јован Јовановић Змај” први пут је одржана културна манифестација под називом Змајев фестивал културе.

Фестивал је обухватио неколико различитих манифестација и свака од њих представљала једну од секција коју ова установа нуди, почевши од концерта хора и оркестра, изложбе калиграфске секције, образовне манифестација “Лавиринт знања” као и премијера представе “Зојкин стан” у изведби драмске секције гимназије.

Концерт хора и оркестра задивио је све присутне и опет потврдио да је хор гимназије најбољи у Србији. Посебан утисак оставила последња композиција коју су хор и оркестар извели на наступу, песма “Српкиња”.

Интерактивна изложба калиграфске секције била је прилика основцима који су посетили фестивал да науче правила лепог писања, као и да виде дела калиграфске уметности која су направили ученици гимназије.

На Лавиринту знања, најпопуларније предавање било је о струји, на којем су посетиоци имали прилику да тестирају струјно коло.

Најпосећенија активност била је премијера представе “Зојкин стан”, која је својом причом очарала све присутне. Главни глумци су били Младенка Ђорић, Василије Зечевић, Исидора Бошњаковић, Емилија Васовић и Јован Купусовић, док је редитељ Растко Лончар, професор српског језика и књижевности у Гимназији “Јован Јовановић Змај”.

С обзиром да је фестивал први пут организован, организациони тим истиче да су презадовољни како на организационом плану тако и по питању посећености. Фестивал је посетило преко 500 људи.

Бранислав Стојанов, организатор Змајевог фестивала културе и председник Ученичког парламента Гимназије “Јован Јовановић Змај“, описао је фестивал у свом обраћању као:”празник културе који је требао овој школи и овом граду”.