Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » Панонско море као потсвест

Панонско море као потсвест

У понедељак првог априла у културној станици „Еђшег“,отворена је изложба  академског сликара из Србобрана Светозара Каћанског Батуке и скуптор и председник удружења „Арт центар Београд“ Фуско Иштваном, отварање изложбе  је било изузетно посећено.

Сликара Светозара Каћанског инспирише Панонско море тј. како је оно изгледало када је нестајало а за наш портал је дао кратак интервју где је појаснио како је дошло до те инспирације:

„Као дечак сам читао у Политикином забавнику мом омијеном часопису чланак о Панонском мору и то ми пробудило машту како је оно могло да изгледа када је нестајало и то сам узео за свој концепцијски  мотив , шта је било у том мору кад се оно повлачило, ти  Аморфни облици, аморфни значи без одређеног облика, корење,скелети итд.Наравно ја то све трансформишем на свој неки начин, наравно научно  то није било тако али задатак уметности је да побуђује машту да има визију, и свако ово доживљава на свој начин.

Као ученицима Ви сте нам показивали ваше Панонско море као нешто што Вас описује и што је ваша визија а показивали сте нам и слике сеоских мотива које су комерцијалата тј. оно што је народ тражио али која такође мора бити урађена искрено и да задовоњава сликарске принципе.

Господине Фуско шта би ви додали као неко добро познаје господина Каћанског и приватно а и као сликара.

Ја и професор смо нон стоп заједно и највише знам да како настају његови радови, његови радови настају из најдубљих делова потсвести, и одаћу вам тајну тај његов реализам кад ради ја дођем код њега  и ми причамо и он наслика мали салаш а када ради Панонско море од буде исцрпљен ,мокар од зноја, значи тешко му је, тешко настају,неке тешке унутрашње борбе и емоције.

Е сад ја као скуптор у дрвету ја сам покушао да пратим овај његов рад  па сам текве радове и изложио који могу стати поред његових радова.Драгови ми је да је дошло оволико људи јер професор и ја нећемо више никада ово излагати када будемо излагали то ће бити његови салаши и коњи реализам моји радиви који имају  реализма иконе чутуре итд.

Драго ми је да је била оволика посећеност, ова изложба ће бити отворена недељу дана у овом прелепом простору.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Данијел Кулачин