Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » Сви који су се борили за Србију имају исто поштовање

Сви који су се борили за Србију имају исто поштовање

У Новом Саду одржана је скупштина савеза организација и удружења ратних војних инвалида, породица погинулог борца покрајине војводине.

У раду скупштине учествовало је 19 удружења од 27 колико је регистровано na територији АП Војводине, поднети су извештаји о раду и усвојен план рада за 2019 годину.

Под тачком ,,разно“ развила се изузетно занимљива дискусија, а на тему моменталног стања и рада у удружењима. Чули су се разни предлози што се тиче измена закона која се односи на статус УРВИ и ППБ, као и искуства, са којима са чланство свакодневно суочава на терену.

Најмлађе удружење је које је члан савеза је удружење „Храбри борци“ из Србобрана које је основано јуна 2018 године, кога преставља председник удружења Мирко Славуј са још три делегата из Србобрана. Он је након завршетка изјавио, да је удружење основано прошле године, и да им је била велика част, што су први пут позвани на скупштину РВИ и ППБ Покрајне Војводине: ,,Имамо исте циљеве, боримо се за иста права свих оних, који су са нама као борци, официри или на било који начин били непосредни учесници ратова деведесетих година прошлог века. Велика нам је част, што смо као удружење признати и позвани на ову скупштину. Сама чињеница, да смо се формирали указује на то, да постоји потреба, да се бивши борци заједно залажу за оно, што им припада“ – истакао је он.

Горан Мијонић, председник Ратних војних иналида из Србобрана је нагласио да је велики проблем закон по ком када ратни војни инвалиди наврше 65 година и оду у законску пензију губе сва права.

„Ја сам  настрадао са 21 годину као припадник специјалних јединица МУПа а са 22 сам отишао у инвалидску пензију и колико сам ја могао стажа имати?“.

Ми у општини Србобран имамо изузетну сарадњу са органима локалне самоуправе и велико разумевање председника општине, сва права која смо могли остварити са локалном самоуправом ми смо остварили, остале су још само техникалије које се тичу особа са инвалидитетом и обележености институција.

Милан Попић, правник, инвалид  у свом говору је између осталог истакао: ,,Нико се за наша права неће борити. За исте се морамо изборити сами, са свим законским средствима.“ Уједно  је додао, да се закон о њима стално преписује, и не узимају се у обзир амадмани, које предлажу чланови и удружења РВИ.

Председник савеза Чанчаревић Миленко за наш медији је истакао следеће.

„Нико од градске,покрајинске и републичке власти није данас дошао, предпостављам да је разлог не доласка никог од функционера то што средства која су обећана људима нису пребачена, та средства су преко потребна људима и неки од њих су са разлогом незадовољни.

Ратних војних иналида у Војводини има око 10.000 што је значајна популација, држава мора више пазити на нас, ми нисмо бити грађани трећег реда, мислим да није уреду да имамо гори статус од миграната.

Војводина је више-национална средина и ми имамо чланова и Мађара, Хрвата и муслимана и ми смо сви исти, сви који су се борили за ову државу морају имати исто поштовање.“

Ласло Парацки