Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Страначки старачки дом

Страначки старачки дом

Да су многи запослени у здравству ту и због личног материјалног интереса није нова ствар као и да се прелази линија сукоба интереса и руши лекарске етике то на жалост није ретка појава. На такве појаве треба указивати и због хиљада савесних доктора и пожртвованих медицинских сестара који брину о здрављу нације.

Пример сукоба интереса је понашање Др Бојана Багија који је управник службе анестезије у Општој Болници Суботица. Он је осим што има функцију у болници и функционер СВМ Савеза Војвођанских Мађара и њихов покрајински поланик. Он је председник лекарске коморе Војводине за Суботицу. Поред тога ушао је и у инвестиционе послове изградње старачког дома у Суботици где има функцију директора. Да ли је сукоб интереса ако радите у болници на високој функцији и истовремено градите старачки дом који ће исто тако имати и медицинску негу за старије особе? Оно што је занимљиво је да је и извођач радова на објекту старачког дома компанија чији је власник функционер СВМ.

Све то заједно говори да је реч о послу у који су укључени страначки људи. Да ли је то страначка политика да се кроз овакав посао придобијају и гласови најстаријих суграђана из суботице и околине или је просто то уносан бизнис. Исто тако се поставља питање да ли ће посао у старачком дому добити људи запослени у болници и да ли ће пацијанти из болнице бити „усмеравани“ према дому за старе. Оно што је јасно је да се овим гомилањем функција и послова Др Багија ипак прекорачују етичке норме и угрожава стандард сукоба интереса. Странке код нас често служе као уточиште онима који привилегије и везе користе за богаћење и за заобилажење закона. Додатни проблем овде је и то што је реч о мањинској странци па су многи још осетљивији и мање спремни да помогну да истина о „комбинацијама“ исплива на површину. Већи број медија је одбио да пише о овој теми са образложењем „незгодно је то што је то мањинска странка па да не будемо оптужени да учествујемо у дискриминацији националних мањина“. Управо због тога и вођство СВМ има већу одговорност јер њима проблематични кадрови праве највеће проблеме унутар саме мађарске етничке заједнице.