Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Војводина » ДАЛИБОР СТУПАР: Месна заједница Војводина

ДАЛИБОР СТУПАР: Месна заједница Војводина

„Посланици Скупштине Војводине усвојили су данас покрајински буџет за 2019. годину у износу од 74,4 милијарде динара. За је гласао 71 посланик, а против је било њих 17“, пренео је 20. децембра Н1.

„Скупштина Београда усвојила је буџет за 2019. годину, који ће заједно са буџетима градских општина износити више од милијарду евра, односно око 123 милијарде динара“, пренео је Н1 дан касније.

Саме по себи ове информације не значе много, грађани од буџета одавно немају никакве вајде, а од прошле године креативним тумачењем пословника укинута је и расправа о буџету, из које би се могло наслутити нешто од онога шта нас очекује у наредној години. О војвођанском буџету и кршењу Устава је било речи и раније, али вреди указати на неколико чињеница како би се схватиле размере неправде и неједнакости коју власт кроз буџет форсира годинама уназад.

Елем, покрајинска каса тешка је 74,4 милијарде динара, али од тога на трансферна средства (на рачуну се задржавају само 24 сата) отпада чак 65 одсто илити око 44,7 милијарди динара. То значи да Покрајина ефективно располаже са свега око 30 милијарди динара којима финансира све своје издатке и улагања. Ако се присетимо пописа из 2011. године, видећемо да је, према подацима Републичког завода за статистику, у АП Војводини живело укупно 1.931.809, а у Београду 1.659.440 становника. Данас, седам година касније, због огромног одлива становништава и негативног прираштаја ситуација сигурно није таква, односно бројке нису прецизне. Ипак, однос је приближан ако не тачан.

Београд по овој рачуници, у 2019. години по глави становника располаже са 74.121,39 динара, а Војводина са по 38.513,12 (ако рачунамо цео буџет од 74,4 милијарде), односно 1,92 пута мање. Ако одбијемо трансферна средства, па онда поделимо стварни остатак, ситуација је још страшнија – Војвођанима остаје свега 15.529,48 по глави, односно чак 4,77 пута мање него Београђанима. Дакле, актуелној власти један Београђанин/ка вреди 4,77 пута више него један Војвођанин/ка!

Београд 4,77 пута више може да улаже у квалитет живота својих грађана. Мада, када се у обзир узме да се сваким новим законом додатно закидају ионако мале ингеренције Покрајине, смањење средстава само прати тај процес. Ако се овако настави, ускоро ћемо добити Месну заједницу Војводина, која неће ни усвајати буџет, већ ће добити неки трансферчић из Београда, уз напомену да буде срећна што уопште постоји. Кога брига што се у „житници Европе“ смањују давања за пољопривреднике? Кога брига што овде живе ревносне платише пореза и осталих намета? Кога брига за европске стандарде децентрализације, кад очигледно у Европу не стижемо за наших живота.

Има, да не грешим, и неких ствари у којима власт једнако пази на Београд и на Војводину: иста коалиција руководи, присутан је исти манир да се опозиција спречи да проговори иједну реч о било чему, па и буџету и, први пут у нашем граду – вербално насиље. „Млади лав“ (цитат А. Вучић) Миленко Јованов, еxДСС, а данас ударна песница напредњачког режима у Покрајини, нашао се погођен паролом на застави и налепници члана посланичке групе „Алтернатива за Војводину“ Борислава Новаковића, на којој је писало „Слободни медији, слободни избори, слободне институције“, па му је поручио „данас налепница, сутра наногица“. Дошло је до кошкања, а ситуација је разрешена тако што је обезбеђење избацило Новаковића из сале. Незабележено до сада.

Па господине Јованов, Новаковић је већ био у притвору. Суђено му је, осуђен је, па му је затим укинута пресуда и сада је слободан човек док суд не каже другачије. То што је на слободи, иако бисте волели да је у затвору, ваш је проблем, односно вашег шефа. Разумем фрустрацију, али то вам не даје за право да од војвођанског парламента правите свињац и бацате у блато нешто што су генерације стварале.

Наиме, када сте долазили на власт, политичке противнике сте етикетирали као лопове, криминалце, мафијаше, оне који су уништили и покрали Србију и Војводину и довели их до просјачког штапа. И данас причате исто и плашите грађане како лопови хоће да се врате на власт, уз мантру о опљачканих 500 милиона евра. Па шта радите већ скоро седам година на власти? Управо толико не успевате да било кога стрпате иза решетака.

За садашњу ситуацију постоје само два могућа одговора и оба су врло негативна по напредну екипу којој припадате – или сте неспособни да такве „криминалце“, „мафијаше“ и „пљачкаше“ процесуирате или сте их у изборној кампањи оптуживали лажно. Не би то било ништа необично, још се сећамо како је један из ваше бивше странке исто тако лагао, па се после пред судом вадио како је лаж била само део предизборне борбе. Било шта да је од овог тачно, Вама преостаје само једно – да се склоните јер сте неспособни.

На нама је да уместо свих вас коначно доведемо неког ко ће имати снаге, способности, па и муда да се суочи са криминалним марифетлуцима свих власти, наравно укључујући и данашњу. Док се Војводина стварно није претворила у месну заједницу. Или салаш. Уместо наравоученија, за крај само парафраза пароле са „издајничког“ медија: Ако нам је добро, онда ништа.

Аутономија