Почетак » Вести » Србија » Тачи и Палмер разговарали о политичким кретањима на Косову

Тачи и Палмер разговарали о политичким кретањима на Косову

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер данас је пружио уверавања председнику Косова Хашиму Тачију да САД подржавају процес дијалога Косова и Србије, саопштено је из кабинета косовског председника.

Тачи је рекао да САД остају и даље највећи стратешки партнер Косова „на незаустављивом путу ка евроатлантским интеграцијама“.

Тачи и Палмер су разговарали о билатералним односима, о политичким кретањима на Косову, о процесу евроатлантских интеграција, о процесу учлањења Косова у међународне организације, Безбедносним снагама Косова (БСК) и о дијалогу Косова и Србије.

Говорећи о последњој фази дијалога Косова и Србије, косовски председник је рекао да је након споразума Македоније и Грчке, сада ред на историјски споразум Косова и Србије.

„Добар је тренутак да се постигне историјски споразум, који обезбеђује узајамно признавање Косова и Србије“, рекао је он.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је током разговора с америчким званичником оценио да САД имају „животну улогу у свим процесима“ кроз које пролази Косово.

Влада Косова је саопштила да су Харадинај и Палмер разговарали о стању на Косову, процесу трансформације БСК у Војску Косова, о дијалогу Косова и Србије и о „напорима за постизање међуинституционалног и међупартијског јединства око дијалога и владавине реда и закона“.

„Косово је опредељено за продубљивање сарадње са САД у свим областима. Постигли смо значајне резултате у области владавине закона и такође наша се земља консолидује изнутра и јача агенду евроатланских интеграција“, казао је Харадинај.

Бета