Почетак » Вести » Формирањем сложених задруга решићемо проблем прераде пољопривредних производа
Бета

Формирањем сложених задруга решићемо проблем прераде пољопривредних производа

Министар у Влади Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је данас у Нишу да је у протеклих годину дана у Србији формирано 311 задруга, док их се раније годишње гасило по стотинак.

„Акција 500 задруга за 500 села коју смо покренули са академијским Одбором за село даје резултате и готово да смо испунили њен циљ“, рекао је Кркобабић на отварању првог „Михољданског сабора задругарства“, у Дому Војске Србије у Нишу.

Кркобабић је истакао да је „дух задругарства пробуђен“ и да су „домаћини широм Србије“ прихватили идеју о формирању задруга.

Он је подсетио да је Влада Србије ове године за развој задруга издвојила 825 милиона динара и додао да идуће године очекује четири пута више.

„Улагаћемо подстицајна средства у набавку основног стада, механизације, вишегодишњих засада. Идеја је да стварамо специјализоване задруге јер желимо да задруге постану основни привредни субјект на селу“, изјавио је Кркобабић.

Рекао је да је просечан посед свега 2,5 хектара, те се без удруживања не може постати робни произвођач.

„Формирањем сложених задруга решићемо проблем прераде пољопривредних производа. Тиме ћемо обезбедити да малину не извозимо као малину већ као џем, сок, односно као брендирани производ“, нагласио је Кркобабић.

Како је казао Кркобабић, ове године ће у Србији бити основане две огледне сложене задруге које ће из државног буџета добити 60 милиона динара.

„Предложићу за наредну годину да износ подстицајних средстава за сложене задруге буде два до пет милиона евра. То је моја жеља, а треба да буде и жеља Владе Србије и народних посланика“, изјавио је Кркобабић.

Он је казао да држава мора да се меша и у одређивање цене пољопривредних производа, и у кредитирање пољопривредне производње, јер „транзиционо тржиште“ какво је сада у Србији „све регулише на штету газдинстава“.

Члан Одбора САНУ за село, Бранислав Гулан је рекао да у Србији нестаје свако четврто од 4.700 села и додао да је став Одбора да стање може да се поправи само оснивањем задруга.

На „Михољданском сабору задругарства“ у Нишу сокове, џемове, сиреве и чајеве и друго су представили задругари с југа Србије. Сабор је организовао Задружни савез Нишавског и Топличког округа, уз подршку кабинета Милана Кркобабића.

Бета

Бета