Почетак » Вести » Косово је за Норвешку држава која испуњава све захтеве да буде независна и суверена

Косово је за Норвешку држава која испуњава све захтеве да буде независна и суверена

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Бјорнстад оценио је данас у Београду да изјаву америчког амбасадора Кајла Скота да влада Косова „није такозвана јер је реч о независној држави“ не треба тумачити као агресивну, већ прихватити постојање различитих перспектива према том питању.

„Важно је да људи у Србији разумеју да није реч о агресији САД када мој колега (Скот) то изјави. Ради се о другачијој перспективи према питању о којем се Србија и многи њени партнери не слажу дуже од 10 година“, рекао је Бјорнстад агенцији Бета у интервјуу који ће бити објављен током викенда.

Он је навео да „у тој причи нема ничег новог“, да се на тај начин скреће пажња јавности с много важнијих питања, и додао да је „помало изненађен“ да се то питање повремено обнавља у јавности.

„За САД, Норвешку, Немачку и многе друге земље, Косово је независна и суверена држава, то је био смисао његове изјаве. За Србију је Косово ‘такозвана’ држава. То су старе чињенице, нису нове“, казао је Бјорнстад.

Норвешки амбасадор је додао да „није реч о признању Косова, већ о признању базичне чињенице да постоји неслагање о том питању“.

„Ја знам, он зна, сви ми знамо шта Србија мисли, српска влада и медији такође одлично знају шта Кајл Скот и моје колеге мисле“, рекао је Бјорнстад.

Навео је да је Косово за Норвешку „држава која испуњава све захтеве да буде независна и суверена“ и оценио да председник Србије Александар Вучић наступа „веома паметно“ када каже да уместо о поразима из прошлости треба размишљати шта може да се учини за будућност.


Бета