Почетак » Вести » У Србији треба отворити руску војну базу, као одговор на америчко присуство на Косову и њихову базу Бондстил

У Србији треба отворити руску војну базу, као одговор на америчко присуство на Косову и њихову базу Бондстил

Виктор Колбановски, московски експерт за балканска питања, каже да би у Србији требало отворити руску војну базу, као одговор на америчко присуство на Косову и њихову базу Бондстил.

Колбановски објашњава да би од руске базе у Србији било вишеструке користи за мир на Балкану и да би та база пресудно помогла Србији у настојањима за очување Косова и Метохије. Колбановски, који је и директор Балканског центра за међународну сарадњу из Москве, наводи да је сада одлука на политичарима.

– Платформа такозване владе у Приштини о формирању “Војске Косова” сведочи о томе да су Американци и њихови штићеници косовски Албанци прешли све црвене линије. И баш због тога, због формирања војностратешког баланса на Балкану, неопходна је снажна војна помоћ Руске Федерације Србији, односно оснивање руске војне базе, наравно, уз претходну сагласност и дозволу српског руководства. У том случају би даљи напори председника Вучића и његових сарадника за очување Косова и Метохије у саставу Србије имали одличну перспективу, јер би уз њих стајала реална војна снага – навео је Колбановски. Он је додао да би руска војна база у Србији била кључна за опстанак српског народа на Балкану.

Видео испод: Руска војна вежба “Восток”

– Само овакав сценарио може зауставити даљу агресију косовских Албанаца и других негативних фактора на овим просторима, посебно имајући у виду Прешево, “Тиранску платформу” у Македонији, децентрализацију Црне Горе, као и унитаризацију Босне и Херцеговине – додао је Колбановски.

Коментаришући овакав предлог из Москве, аналитичар Александар Павић каже да наша земља може да сачува свој суверенитет и интегритет само уз помоћ пријатељске Русије.

– Слажем се са идејом о потреби постојања руске базе код нас. Русија је једини поуздани и искрени војни савезник којег Србија има. С друге стране, Србија је једино преостало место у Европи где Русија наилази на отворена врата. Нема сумње да су намере водећих НАТО држава према Србији не смо неискрене већ и агресивне, па можемо да их неутралишемо само чврстим савезом са Русима – објашњава Павић.

(Информер)