Почетак » Вести » Србија » Могерини и Хан траже од политичара у БиХ да се доказују

Могерини и Хан траже од политичара у БиХ да се доказују

Висока представница ЕУ Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан указали су у заједничком саопштењу да су на изборима 7. октобра грађани БиХ гласали за политичке власти које ће морати да раде на бројним изазовима пред њима и да одведу земљу даље на путу ка Европској унији.“Овај нови мандат може да буде шанса за политичке вође да покажу како својим грађанима тако и ЕУ обновљену посвећеност и одлучност да се иде даље у свим реформама потребним да се напредује на путу ЕУ,“ наводи се у заједничком саопштењу Могерини и Хана објављеном данас.

Како су навели, грађани БиХ су искористили своје демократско право на миран и организован начин.

Према прелиминарним налазима Мисије за посматрање избора ОЕБС-а и ОДИХР-а, избори одржани у БиХ су били истински конкурентни мада су били означени даљом поделом дуж етничких линија, наводи се у саопштењу.

Правни оквир у земљи углавном је погодан за одржавање демократских избора али остају велики дугорочни недостаци, наводи се у саопштењу и изражава очекивање да ће предлози ОЕБС-а и ОДХИР-а бити спроведени „без одлагања“ да би се поправио изборни процес.

„Очекујемо да политички лидери крену са формирањем влада на свим нивоима кроз конструктиван заједнички рад у интересу грађана своје земље“, рекли су Могерини и Хан у саопштењу.

Они су додали да ће такође бити важно формирање Дома народа федерације у складу са одлукама Уставног суда БиХ и позвали све политичке водје да преузму своје одговорности.

Спровођење ефикасне примене одлука бирача на општим изборима биће узето у разматрање у Мишљењу о заслугама апликације БиХ за чланство у ЕУ које Комисија припрема, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсећа да, када је поднела захтев за чланство у ЕУ у фебруару 2016. године, БиХ је донела стратешку одлуку да неповратно крене на пут ЕУ интеграција и да подржи и промовише вредности ЕУ.

„ЕУ наставља у потпуности да подржава и буде уз Босну и Херзеговину, њене институције и њене грађане“, закључује се у саопштењу.

Бета