Почетак » Вести » Свет » Паника запада је повезана са потребом да се “покрије“ амерички војни буџет – 716 милијарди долара

Паника запада је повезана са потребом да се “покрије“ амерички војни буџет – 716 милијарди долара

Нови руски авион А-100 Премиер би могао постати озбиљан проблем за НАТО, пише интернет сајт Натионал Интерест (НИ). Војни стручњак Александар Жилин је објаснио зашто се овакве процене руског оружја све чешће чују на Западу.

Нови авион А-100 са системом за ваздушно упозорење и контролу може Русији омогућити ваздушне ударе против НАТО снага, извештава Натионал Интерест.

Овај извештај истиче да ће авион имати велике могућности у поређењу са својим претходником А-50. Труп авиона је продужен, поред тога што добија нове економичније моторе (ПС-90А-76) и мултифункционалне дисплеје.

А-100 је креиран на основу модерног борца Ил-76МД-90А. Након надоградње авиона, он сада има нови хибридни систем за скенирање Премиер-476. Нови радарски систем може да активира електронско и механичко скенирање, а у року од пет секунди је радар спреман за потпуну ротацију, наводи се у овом издању.

Тако ће руско ваздухопловство добити “невероватну могућност да открију ваздушне и копнене циљеве,“ појашњава НИ.

Александар Жилин, шеф Центра за проучавање проблема примењене социјалне безбедности, каже да су амерички стручњаци, поготово у последње време, често говорили о опасности од руског оружја.

“Са Запада чујемо паничне изјаве, они кажу да су нове јединице руске војне опреме смртоносно опасне за читав свет, да, руска војска добија озбиљно оружје, да, наши авиони су најбољи на свету, да, у авионици и електроници смо достигли наше противнике, и данас не морамо да купујемо ове ствари у иностранству,“ рекао је руски војни стручњак.

За њега, системи за циљање и навигацију нових руских авиона су јединствени и значајно утичу на ефикасност руских ваздушно-космичких снага.

“Али ова паника је повезана са потребом да се “покрије“ амерички војни буџет – 716 милијарди долара. Они убеђују пореске обвезнике, говорећи да ће нас Русија напасти,“ објаснио је Александар Жилин.

Овај стручњак је упоредио војне буџете Кине, Индије и Русије и каже да су они много мањи од буџета САД-а јер су они одбрамбени, напомиње аналитичар. Али амерички буџет је буџет за учешће земље у врућој фази Трећег светског рата.

“У нашој војној доктрини је јасно написано: одбрана, али америчка војска је предодређена да се бори на иностраним територијама, да на својим крилима и звездама носи демократију у облику бомби, то је разлика,“ закључио је Александар Жилин.

Вебтрибуне.рс