Почетак » Вести » Свет » Зинке: Блокирати морске путеве тако да руски енергетски ресурси не улазе на тржиште
Фото твитер

Зинке: Блокирати морске путеве тако да руски енергетски ресурси не улазе на тржиште

Сједињене Државе могу, уколико је потребно, организовати поморску блокаду Русије како би спречиле снабдевање енергијом земљe Блиског истока. Ово је изјавио амерички секретар за унутрашње послове Рајан Зинке током говора у Питсбургу, преноси Вашингтон Ексаминер.

САД су признале да не могу зауставити прилив милијарди долара Русији.
„Имамо прилику, захваљујући морнарици, да гарантујемо да ће морски путеви комуникације остати отворени и, ако је потребно, блокирати их тако да руски енергетски ресурси не улазе на тржиште“, рекао је Зинке.
Поред тога, амерички министар је рекао да је једини извор прихода за руску економију продаја енергетских ресурса. Москва наставља тако активну политику на Блиском истоку, јер жели да тамо продаје нафту и гас, као што то чини и у Европи, тврди он.

Зинке је такође напоменуо да је ситуација са Ираном веома слична ситуацији са Русијом, рекавши да постоје две могућности за решавање ових питања.

„Постоји војна опција, коју бих више волео да не користим, а постоји економска опција, која врши притисак и истискује њихове енергетске ресурсе. То можемо учинити јер су САД највећи произвођач нафте и гаса“, закључио је Зинке.

Фото твитер