Почетак » Вести » Свет » С-300 у Сирији разбеснео САД и Израел

С-300 у Сирији разбеснео САД и Израел

МОСКВА ће најављеном испоруком Сирији ракетних система С-300 проузроковати значајну ескалацију ситуације – изјавио је Џон Болтон.

Помоћник Доналда Трампа за националну безбедност  одлуку коју је објавио министар одбране РФ – генерал армије Сергеј Шојгу – назвао је „главном грешком“ Русије поводом Сирије и Блиског истока.

Истовремено је изразио „очекивање“ официјелног Вашингтона да ће се руски државно-војни врх предомислити и одустати од испоруке дамаску С-300.

Американци су се очекивано узбудили јер С-300 у саставу сиријске ПВО битно мењају однос снага на Блиском истоку. Не само тиме што Тел Авиву одузимају досадашњу могућност да некажњено изводи авионске и ракетне ударе по циљевима на територији Сирије.

Из истих разлога је израелски премијер Бењамин Нетањаху телефонски разговарао са Владимиром Путином.

Разговор је тражио Нетањаху. А сви су изгледи да се узалуд потрудио, иако је чинио све што је могао да Путина убеди да је Сирија „непоуздан играч“ и да ће модерно наоружање попут С-300 у њеним рукама бити „опасност за цео регион“.

У Москви је саопштено да му је Путин предочио да Русија јачање одбрамбених могућности Сирије системима С-300 сматра „адекватним створеној ситуацији“. Још је подвукао да ће то јачање сиријске ПВО бити у функцији отклањања могућих претњи животима припадника руског војног контигента у Сирији.

Руски лидер је Нетањахуу, са којим иначе има добре личне односе, поновио да се у Москви кривцем за трагедију руског извиђачког авиона Ил-20 сматрају Израел и његова авијација.

Ово се може сматрати и индиректним одговором Болтону и Белој кући.

Утолико пре што се у саопштењу Кремља наглашава да испорука Сирији С-300 није уперена ни против које треће земље и да се москва приликом доношења одлуке (о испоруци9 примарно руководила разлозима безбедности свог „сиријског контигента“.

Факти