Почетак » Вести » Друштво » Наука » Русија ће покренути свој програм лунарне станице

Русија ће покренути свој програм лунарне станице

Русија не може себи да дозволи да учествује у пројекту лунарне орбиталне станице са Сједињеним Америчким Државама под тернутним условима пројеката, изјавио је директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Руска Федерација не може себи да дозволи има споредну улогу“, рекао је Рогозин на састанку са младим стручњацима у индустрији.

Он је додао да ће Русија предложити нови пројекат станице у близини Месеца.

„Да ли ће она бити руска или међународна, то је предмет разговора“, истакао је Рогозин.

Директор „Роскосмоса“ није искључио могућност да и у новом пројекту станице учествују Сједињене Америчке Државе. Осим тога, могуће је да се станица изгради у сарадњи са земљама-партнерима у БРИКС-у.

У септембру прошле године „Роскосмос“ и НАСА су у оквиру међународног астронаутичког конгреса у Аустралији потписали меморандум о сарадњи у стварању међународне лунарне орбиталне станице „Deep Space Gateway“ која је касније названа Gateway — Lunar Orbital Platform, а након састанка у септембру 2018. године само The Gateway.

У оквиру пројекта Русији је предложено да изгради уставна преграда за излазак космонаута на површину станице. Пролетос је извор Спутњика саопштио да руска страна није задовољна улогом земље у овом пројекту. Њој се предлаже да направи преграду према америчким техничким стандардима и америчком скафандру. Од 8. до 15. септембра делегација државне корпорације „Роскосмос“ учествовала је на међународном скупу за разматрање услова за лунарну орбиталну станицу, који је одржан у Орланду (САД). Након састанка стране су се договориле да наставе сарадњу на изградњи станице.

Спутник