Почетак » Вести » Јункер: Не смемо Западни Балкан испустити из вида

Јункер: Не смемо Западни Балкан испустити из вида

Европска унија мора бити јединствена према приступању Западног Балкана иначе ће други преузети на себе да обликују њено најближе окружење, рекао је данас председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Западни Балкан не смемо испустити из вида, тај регион не смемо занемарити иначе ће други још повећати свој утицај, рекао је Јункер у говору о стању Уније пред Европским парламентом.

„Морамо наћи јединство када се ради о Западном Балкану једном заувек. Ако то не урадимо наше најближе окружење ће обликовати други“, рекао је он.

Јункер је рекао да ЕУ не сме да смањи напоре да изгради уједињенију Европу.

„Европа може да извози стабилност као што смо урадили са нашим проширењима“, рекао је он.

Јункер је у говору више пута нагласио значај уједињене Европске уније која треба да делује јединствено.
„Данашњем свету је потребна јака, уједињена Европа. Европа која ради за мир, трговинске споразуме, стабилне монетарне аранжмане иако су други на другим местима наклоњенији да прибегну трговинској или монетарном ратовању“ рекао је Јункер у последњем годишњем обраћању о стању ЕУ пред Европским парламентом у Стразбуру.
Европска унија је снага са којом треба рачунати, рекао је Јункер и додао да су неки били изненадјени његовим договором с америчким председником Доналдом Трампом, али да не треба бити изненадјен јер „Европа успева кад говори једним гласом“.

Јункер је рекао да геополитичка ситуација показује да је сада време Европе, да је дошло је време за европски суверенитет, и да Европа треба да постане суверенији актер у медјународним односима.

„Европска унија је гарант мира на континенту мира. Континент који ужива у миру зајхваљујући Европској унији. Покажимо више поштовања за Европску унију, очувајмо њен имиџ. Бранимо наш начин живота наш начин постојања“, рекао је председник Европске комисије.

Он је указао да волети Европу значи волети њене нације и скренуо пажњу да је патриотизам врлина, а да је „необуздани национализам отров“.

„Рецимо не нездравом национализму и прихватимо просветљени патриотизам“, рекао је Јункер.

Јункер је рекао да ЕУ мора да ојача свој капацитет да говори у једном гласу у спољној политици и поново предложио да се усвоји гласање квалификоване већине у питањима спољне политике.

Он је рекао да је Европа у великој мери окренула лист економској и финансијској кризи која је дошла споља али је дубоко погодила, да је отворено готово 12 милиона нових радних места од 2014.

Нагласио је да је евро постао друга најупотребљаванија валута у свету и да треба учинити више да европска јединствена валута одигра своју пуну улогу на медјународној сцени.

Упозорио је да Европа мора бити место где је слобода штампе светиња и да треба учинити више да се заштите слободни и фер медији у Европи који гарантују њену демократију.

Јункер је такодје рекао да морају да се заштите европски слободни и фер избори да би се боље заштитили демократски процеси од „манипулација од стране трећих земаља за приватне интересе“.

Осврћући се на Брегзит он је поздравио предлог британске премијерке Терезе Меј да се развију нова партнерства измедју Велике Британије и ЕУ после Брегзита. Јункер је рекао да после одласка Британије из ЕУ марта 2019. године Велика Британија никад неће бити обична трећа земља за Унију, да ће увек бити њен врло блиски сусед и партнер.

Председник Европске комисије такодје је говорио о Африци наглашавајући да ЕУ жели да изгради ново партнерство с тим континентом. Указао је да ће тај нови савез за инвестиције и запошљавање омогућити отварање 10 милиона радних места у Африци током наредних пет година.

На крају говора биле су овације за одлазећег председника Европске комисије чији се мандат завршава 31. октобра 2019.

Бета