Почетак » Вести » Друштво » Политика » ЈНА није издана од стране официра већ команде
Фото јутјуб

ЈНА није издана од стране официра већ команде

Тема емисије је била распад Југославије и улога Југословенске народне армије у томе, односно шта је све спречило тадашња војску да спасе Југославију.

„Оружани сукоби у којима учествује ЈНА, а који су почели 1. марта 1991.г., када су оружане формације МУП Хрватске напале јединице ЈНА (Вараждински корпус) у рејону Пакраца, завршили су се званично до 19.05.1992.г., када је Председништво СФРЈ прогласило престанак ратног стања. То јe укупно период од 445 дана”, подсетио је на почетку емисије генерал Секулић, додавши да је „ЈНА имала изнад себе Генералштаб оружаних снага СФРЈ, Министарство одбране и Председништво СФРЈ као њеног врховног команданта. Треба имати у виду да, поготово у време рата, Председништво има велика права у погледу наредби и функционисања тадашње војске, тако да се о ЈНА не може говорити, а да се претходно не разјасни улога Председништва и Министарства одбране у распаду тадашње југословенске државе. ”
Током емисије причало се и о томе зашто ЈНА није могла да изведе војни пуч, о функционисању националног кључа у Југославији, о тадашњем моралу и патриотизму војника, подофицира и официра у ЈНА, као и о томе како су почели оружани сукобу Словенији и Хрватској, током распада СФРЈ и да ли је при том ЈНА била војска која је радила искључиво у интересу Срба…
Фото јутјуб
Србин.инфо