Почетак » Вести » Опробан у Сирији, где је обарао Томахавке – Бук-М3 извозни адут Русије

Опробан у Сирији, где је обарао Томахавке – Бук-М3 извозни адут Русије

МОСКВА, 6. септембар – РИА Новости, Николај Протопопов. Нова „паметна“ ракета, потпуно дигитални контролни систем и вишекратно повећане борбене ефикасности – јединице руске војне ваздушне одбране опремљене су модернизованим зенитним системима средњег домета „Бук-М3“. Иако је име остало исто, у ствари овај систем нема много заједничког са Бук-ом прве генерације, која је ступила на војну дужност 1980-их. Како су се легендарни комплекси променили за тридесет година и зашто их потенцијално непријатељска ваздухопловства не воле.
Још боља ракета

Главна спољна разлика између самоходног лансера „Бук-М3“ и његових претходника јесте шест контејнера за транспорт и лансирање уместо уобичајених четири „голих“ ракета. Контејнери су сакрили нове против-ваздушне вођене ракете 9М317М, које по техничким карактеристикама скоро два пута премашују претходне моделе.

Они су у могућности да пресретну скоро све тренутно познате аеродинамичке циљеве у распону од 2,5 до 70 километара и на висинама до 40 километара. Брзина кретања ка мети је три километра у секунди. Од трећег Бук-а неће проћи ни стратешки нити тактички авиони  (укључујући и оне направљене помоћу технологије „Стеалт“), нити балистичке или крстареће ракете. Поред циљева у ваздуху „Бук“ може уништити земаљске и морске објекте непријатеља.

Ракете су опремљене са високо-експлозивним фугасним бојевим главама са активним радарским навођењем – Роцкет захвата и спроводи се до циља сама, то јест, дејствује по принципу „испали и заборави“.

Ударни тандем

Очи и уши „Бук-М3“ је мултифункционална радарска станица. Један дивизион са два Бук-а је способан да истовремено пратити и гађа до 36 мета. Вишеканални радар ради у свим временским и климатским условима на температурама од минус 50 до плус 50 степени Целзијуса, дан и ноћ. Штавише, „Бук-М3“ може деловати у тандему са другим противавионским комплексима – „Тор-М2“, који покрива ближе линије одбране.
„На тај начин, то је веома успешан тандем, способан да осујети сваки напад из ваздуха, чак и масиван, – рекао је Леонков .

У састав комплекса „Бук М3“ улази командно место, станица за наоружање и обухват циља, два самостална, самоходна лансера 9А317М са шест ракета земља-ваздух, један или два транспортна лансера са дванаест ракета, као и транспортна средства за додатне ракете.

Пројекат распродаје ваздушне одбране

Развој зенитних ракетних комплекса противваздушне одбране средњег домета „Бук“ конструктори завода НИИ Тихомиров (сада део концерна „Алмаз-Антеј“) почео је крајем 1970-их. Први „Бук“ је ступио у службу у Совјетској армији у осамдесетим годинама. Овај комплекс заменио је застарели комплекс КУБ који је коришћен до тада. Први модел Бук-а погађао је ваздушне циљеве на надморској висини од 18 километара у опсегу до 25 километара. Међутим, одмах је започео и рад на његовој модернизацији и побољшању. За КУБ је створена нова ракета, неколико пута побољшаних перформанси откривања и самим тим повећавајући вероватноћу уништавања мета.

Претпоследња модификација комплекса М2 показала је своју вредност у Сирији у одбијању ракетног удара у априлу 2018. године од стране коалиционих снага Сједињених Држава, Велике Британије и Француске. „Бук-М2″ је белелепно извшрио свој задатак. Погађао је тачно оне мета за које је сиријски систем одбране био неефикасан“, објашњава Леонков. – Станица за откривање проценила је ваздушну ситуацију у кругу од 70 километара. Америчке крилате ракете су ишле углавном дуж долине Бека како би спречили откривање од стране сиријске противваздушне одбране, а чињеница да већина њих није достигла циљ је највероватније заслуга Бук-а. Да није било, недостатка с сиријским комплексима, онда би ефикасност ваздушне одбране била још већа. Међутим, Бук је срушио све тешке циљеве, нарочито на периферији Дамаска.

Мобилни и универзални – ракетни системи против ваздушне одбране породице Бук уживају стабилну потражњу на међународном тржишту оружја. Рособоронекспорт је потписао уговор о испоруци Бук-М2Е дивизије у Казахстан 2020. године. Занимање за руски зенитни ракетни комплекс је показало и неколико земаља на Блиском истоку и Азији.