Почетак » Вести » Горан Бреговић, „Оркестар за свадбе и сахране“ у Москви

Горан Бреговић, „Оркестар за свадбе и сахране“ у Москви

У Москви је одржан етно фестивал „Музика срца наших“, а главна звезда вечери био је Горан Бреговић, који је са својим „Оркестром за свадбе и сахране“ одржао четрдесетпетоминутни концерт пред око 15.000 људи.

Наступ славног музичара и композитора одушевио је публику у парку-музеју Коломенско, некадашњем царском имању, а данас једном од омиљених места Московљана и гостију престонице.

Брега се на сцени појавио у препознатљивом белом оделу, са гитаром у рукама и већ првим тактовима најавио незаборавно вече.

Московљани су уживали у ритму балканске музике и добро познатим хитовима, као што су „Месечина“, „Чаје шукарије“, „Гас, гас“, „Јеремија“…

У публици је било и Руса огрнутих српском тробојком, а клицало се и: „Сербија, Сербија!“.

Организатори су приредили рођенданско изненађење чланици Бреговићеве групе, бугарској певачици Људмили Радковој Трајковој, којој су поклонили букет цвећа, док јој је публика у глас честитала. Брегиним наступом је овогодишњи фестивал „Музика срца наших“ и затворен.

Фестивал „Музика срца наших“ одржава се под покровитељством Унеска, а ове године је окупио музичаре из Русије, Србије, Јерменије, Белорусије и Израела.

Организатор фестивала је популарна руска певачица Зарифа Мјоган, познатија као Зара, којој је Унеско доделио звање „уметник света“.

Осим Бреговића, на фестивалу су наступили и Кубански козачки хор, руска певачица Алсу, московска група „Намгар“…

Међународни етно фестивал „Музика наших срца“ одржава се другу годину заредом, а главни циљ догађаја је буђење осећаја патриотизма и поштовања према сопственој култури и култури различитих нација.

Организатори истичу да је тај фестивал приређен како би скренуо пажњу на разноликост националне музичке културе различитих нација, подсећајући истовремено да је Русија мултинационална земља у којој су помешане традиције различитих народа.

Зара је изјавила да оваква културолошка размена омогућава да се осети „љубав према својој култури, богатој баштини своје земље“, а такође и да се развије „поштовање према другим народима, без обзира на расу и националност“.

Спутник