Почетак » Вести » Друштво » Економија » ВЕСЕЛИНОВИЋ: Србија се позиционирала на мапи кинеских развојних планова!

ВЕСЕЛИНОВИЋ: Србија се позиционирала на мапи кинеских развојних планова!

Привредни преокрет у Србији и велики успех за Србију најављен је инвестицијом века и доласком кинеске компаније за производњу гума у Зрењанин, изјавио је Радослав Веселиновић председник Галеб групе за Новосадску телевизију
То је значајно улагање, јер није реч о куповини неке компаније која зарађује новац и позиционирана је на српском тржишту, као што су оператори мобилне телефоније или трговински ланци, већ је гринфилд инвестиција од скоро милијарде евра у конкретну производњу, рекао је Веселиновић.
– Препозната је кинеску стратегију и план да са производњом изађу из Kине и дођу у Европу, јер ће им то донети раст производње. Већ је долазак кинеске банке био сигнал да ће овде бити озбиљних инвестиција, јер Kинези кад припремају велике трансфере новца воле да то раде преко својих банака – оценио је он.
Kолико смо могли да чујемо њихов план је да достигну производњу од 13 милиона гума годишње и том количином нападну европско тржиште.
Са друге стране, сматра Веселиновић, долазак кинеске компаније доноси 1.500 директних радних места, али ће ту бити много индиректног запошљавања, јер толика фабрика подразумева ангажовање разних добављача, инфраструктурне радове и сваку могућу врсту сервисирања такве фабрике.
Неколико хиљада нових плата ће се одразити и на потрошњу тако да ће и то бити додатни ветар у леђа српске привреде.
– Уколико је ова инвестиција најава привредног преокрета у Србији, сам преокрет би могла да представља приватизација РТБ Бор. Преокрет заправо представља трансформација тих великих јавних предузећа из привредних инвалида у консолидоване компаније – каже Веселиновић.
Све то требало би да створи привредни амбијент у коме се нормално послује, без црних рупа које коче привредни раст, амбијент у коме зараде расту и долазе на ниво привредно развијених земаља.

Нови центар