Почетак » Вести » Србија » Србија и Република Српска одржале заједничку седницу влада
Фото јутјуб

Србија и Република Српска одржале заједничку седницу влада

У Требињу је одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске. Србија је од 2014. године у Српску инвестирала и донирала 21.500.000 евра у пројекте које су кандидовале локалне заједнице, рекла је Ана Брнабић. Сарадња Српске и Србије наставља се кроз реализацију конкретних пројеката, а усвојено је 16 важних закључака, истакла је Жељка Цвијановић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је, после заједничке седнице две владе у Требињу, да је Србија у претходне четири године инвестирала и донирала за пројекте у Републици Српској око 21,5 милиона евра.

„Све јача Србија, све јача РС, све више заједничких пројеката и то све долази у једном значајном политичком тренутку за Србију. Мислим да је ретко када била овако важна блискост и јединство српског народа“, рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

Брнабићева је рекла да су те пројекте кандидовале локалне заједнице, а да се они односе на различите области и у том смислу поменула мост „Братољуб“, изградњу водоводног система у општини Билећа, ревитализацију старог града у Требињу, изградњу магистралног пута према Фочи.

„Заједничке седнице нису само протоколарне и сигнал да је сарадња између РС и Србије све боља и ближа. Ми имамо конкретне пројекте. Нама је задовољство што имамо овако интензивну сарадњу са Владом РС. Ово је девета седница, прошла је била у новембру, а у међувремену смо имале радне групе, састанке“, рекла је Брнабићева.

Указала је да Србија не би могла да помогне да није било одговорне политике и фискалне консолидације коју је спровео Александар Вучић.

Она је захвалила председнику РС Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић што су Србији константно пружали подршку у свим реформама, па и политичким, за које је потребна велика доза храбрости.

Премијерка је подсетила да је прошле године у децембру посетила Бањалуку поводом формирања Фонда за лечење деце у иностранству, што је била иницијатива председника РС Милорада Додика, те да је учествовала и на различитим форумима који су се одржавали у Српској.

Подсетивши да је и председник Србије Александар Вучић посетио Требиње приликом отварања конзуларне канцеларије, премијерка Брнабић је истакла да никада није била већа политичка, економска, трговинска, културна и спортска сарадња између Србије и РС.

Она је оценила да су највећи кораци у сарадњи направљени у области туризма, енергетике, јавне управе и безбедности.

„У енергетици имамо највише потенцијала, имали смо две седнице енергетског комитета, а данас је потписан споразум о изградњи две важне хидроцентрале“, рекла је Брнабићева.

То је, како је навела, прва енергетска инвестиција која ће значајно утицати на раст БДП-а и значиће енергетску стаблиност и независност.

Усвојено 16 закључака, припрема документације за пројекте

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је новинарима да је усвојено 16 закључака који су од интереса за развој Србије и РС и за побољшање односа.

Говорећи о интензивирању сарадње, Цвијановићева је рекла да је на седници разговарано о упошљавању наменске индустрије у РС, а то је област у којој је, каже, било стагнације.

„Наш заједнички комитет за енергетику састављен од председника Вучића и Додика омогућио је услове за изградњу две хидроелектране укупне снаге 90 мегавата, а вредност инвестиције је 200 милиона евра“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Цвијановићева је навела да се припрема документација за различите инфраструктурне пројекте и саобраћајно повезивање и у том смислу поменула ауто-пут Бањалука–Добој, али и стратешко повезивање од Источног Сарајева до Вардишта.

Ауто-пут Београд-Сарајево је подухват о којем се још разговара и са представницима другог ентитета. За сада је без датума и трасе.

„Немојте ме питати како ће бити реализовано то што се односило на оне раније понуде из Турске зато што ту нема конкретних помака. Оно што је конкретно је да ми припремамо ту пројектну документацију и спремамо се да реализујемо те пројекте“, рекла је Жељка Цвијановићева.

Када је реч о мосту „Братољуб“, који је изграђен пре годину дана, Цвијановићева је истакла да још није отворен гранични прелаз и поручила да РС тражи од органа БиХ да ураде свој део посла с озбиром на то да су, како каже, Србија и РС свој део завршиле.

„Покушавамо и наша министарства и ја сам лично разговарала са Звиздићем око отварања прелаза. Пробали смо да се отвори привремени прелаз па је стварно исто, ми се шетамо од институције до институције“, рекла је Ана Брнабић.

Цвијановићева је захвалила Србији на свему што је уложила, наводећи да је оставила траг у многим општинама будући да је реализован велики број инфраструктурних пројеката.

„РС жели да се прикључи напорима Србије у изградњи гасовода. За све будуће што се буде радило на том плану, РС жели да буде саставни део пројекта“, рекла је Цвијановићева.

После састанка две премијерке, уследили су разговори са градоначелником Требиња Луком Петровићем, а потом и заједничка седница влада Србије и Српске, на којој је било речи о започетим и будућим пројектима, регионалној сарадњи и о унапређењу билатералних односа.

Потписано је више меморандума и споразума између влада – о сарадњи у области енергетике, који предвиђа изградњу две хидроцентрале на горњем току Дрине, o међусобном признавању „великих лиценци“, о размени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола, и о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија, а донет је и закључак о даљем раду привредних субјеката у наменској индустрији.

Министри правде Србије и Републике Српске, Нела Кубуровић и Антон Касиповић, истакли су у Требињу да два министарства имају изузетну сарадњу, која се одвија у свим правосудним областима скоро на дневном нивоу.

На састанку у оквиру заједничке седнице влада Србије и Српске, они су посебно издвојили сарадњу између комора јавних бележника, при чему је министарка Кубуровић истакла да су колеге из Републике Српске велику помоћ и подршку пружиле Србији приликом увођења јавнобележничког система 2014. године.

Министри правде су истакли да је потребно још више унапредити размену искустава и досадашње праксе, посебно у оквиру јавног бележништва.

Фото јутјуб

РТС