Почетак » Вести » Свет » Промене граница доводе до рата

Промене граница доводе до рата

Директор Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ) Гералд Кнаус оценио је да је расправа о мењању границе измедју Косова и Србије опасна и да би могла да подстакне сукобе на Балкану.

„Идеја да је најбоље решење проблема с мањинама уклањање мањина променом граница увек је била опасна. Ова метода ствара нове сукобе на Балкану и враћа нас у 1980-те године, када су уместо расправа о реформама интелектуалци и политичари бивше Југославије разговарали о границама и етничким питањима. Сви знамо како се то завршило“, рекао је Кнаус, преноси данас Независна балканска новинска агенција Ибна.

Кнаус је рекао да председник Косова нема мандат од парламента Косова да расправља о територијалној размени, а оценио је и да промене граница не служе интересима Срба који живе у деловима Косова и желе уједињење с Србијом.

„Судбина Срба на Косову и Албанаца који живе у Србији не треба да зависи од њихових влада“, рекао је Кнаус.

Он је такодје коментарисао чињеницу да је америчка администрација променила став о том питању, и рекао да администрација председника Доналда Трампа није толико заинтересована за Балкан.

Када је реч о Русији Кнаус је рекао да Москва жели да спречи интеграцију Балкана у ЕУ.

„Русија жели да има преседан и да га користи за своје окупиране територије Крим и Кавказ, али кључ за ово није у Вашингтону или Москви, већ у ЕУ, рекао је Кнаус.

Бета