Почетак » Вести » Србија » Смедерево: Отворен Дунав Филм Фест
Смедерево

Смедерево: Отворен Дунав Филм Фест

Први фестивал „Дунав Филм Фест – Смедерево 2018″ отворен је 18. августа у Малом граду Смедервске тврђаве пројекцијом филма „Сви знају“ Асгара Фархадија. Свечаном отварању присуствовала је и др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева

Током трајања фестивала, до четвртка, 23. августа, публика ће на четири локације моћи да погледа укупно 35 филмова из десет земаља. Реч је о најзначајнијим актуелним остварењима седме уметности подунавских земаља.

Љубитељи филма имаће прилике да погледају и филмове који су премијерно приказани на највећим европским фестивалима ове године, као што је филм „Злогоње“, Рашка Миљковића, док ће југословенски класик „Варљиво лето 68″, који је дигитално рестауриран у оквиру пројекта „Вип кинотека“, затворити манифестацију.

Најбоље остварење у такмичарском делу понеће награду „Дунав 2860″ која симболично означава дужину реке Дунав у километрима од извора до мора, као и дужину трајања фестивала у минутима филмова.

Награду „Дунав 2860″ за најбољи филм фестивала доделиће жири који чине глумица Јелена Гавриловић, познати хрватски глумац Горан Богдан и глумац Славен Дошло.

Гост – селектор је Југослав Пантелић уметнички директор Феста и директор Југословенске кинотеке.

Смедерево