Почетак » Вести » Извештаји о телима убијених Срба и Рома стизала су сваког јутра

Извештаји о телима убијених Срба и Рома стизала су сваког јутра

Мауро Дел Векио, бивши генерал италијанске војске који је предводио јединицу од 7.000 војника који су ушли на Kосово у јуну 1999, након завршетка НАТО бомбардовања на Србију, рекао је за италијански лист ‘Панорама’ да су током прве три недеље мандата „извештаји о телима убијених Срба и Рома стизала на његов стол сваког јутра „, али да је то била табу тема, и да му није било дозвољено да о томе говори са новинарима.

– Убиства су се наставила и касније, али не тако често. Они који нису побегли са Kосова били под сталним ризиком да буду убијени или силовани. Напуштене српске куће су сравњене са земљом или запаљена.

Албанци су нападали и цркве и манастире. Њихов циљ је био да избришу сваки траг српског присуства на Kосову , рекао је Дел Векио. Данас он представља Демократску странку у италијанском Сенату.

– Нико није склањао српске лешеве који су налажени на свим могућим местима. Мајке и супруге отетих Срба су преклињали званичнике да им се најдражи пронађу, али већина од њих никада нису пронађени, чак ни они који су били мртви , рекао је Дел Векио.

Италијански недељни извештаји као „застрашујуће“ називају чињеницу да је 70 одсто од укупног броја отетих косовских Срба који су нестали после јуна 1999, нестали када је рат званично завршен.

Часопис је такође дошао у посед фотографија које су војници УНМИK нашли у Дечанима 2003. године, али их није објавио јер су били ‘ужасни’. Оне показују да су припадници ОВK насмејани са одсеченом главом српског резервисте. Друга фотографија показује како стављају у торбу најмање две одсечене главе. У време када су настале фотографије та зона је била зона под командом Рамуша Харадинаја.

Харадинаја у априлу 2013. године, Хаг ослобађа оптужби. Сведоци који су га оптуживали умрли су у чудним несрећама или им је озбиљно прећено.

Beograd.in