Почетак » Вести » Војводина » Едукација родитеља у новосадским домовима здравља

Едукација родитеља у новосадским домовима здравља

ВОДА: СИГУРНА ЗАШТИТА ОД ДЕХИДРАЦИЈЕ НАЈМЛАЂИХ

У домовима здравља Новог Сада едукација родитеља о правилној хидрацији беба и деце

Нови Сад, 13. август 2018. године – Како настаје дехидрација код беба и деце? Који су то први симптоми и шта треба урадити у случају када је до дехидрације већ дошло? На ова и бројна друга питања студенти медицине и нутриционизма, у сарадњи са Удружењем нутрициониста и дијететичара Србије, биће на располагању за разговор са заинтересованим родитељима на тему важности правилне хидрације беба и деце, у периоду од 13. до 17. августа. Едукација родитеља биће организована на педијатријским одељењима у домовима здравља у Булевару Цара Лазара 77 (Лиман IV), у Змај Огњена Вука 19, у Васе Стајића 4 (центар), у Булевару Слободана Јовановића (Ново насеље, Руменачкој 102 и у Ритској 2.

Зашто су деца подложнија дехидрацији од одраслих? Главни разлог лежи у метаболичким процесима, јер малишани имају другачији механизам терморегулације од одраслих. Такође, дете има много мање килограма него одрасла особа, те је јасно да губитак течности на мању килажу пре доводи до дехидрације организма.

Адекватан унос течности од кључног је значаја за правилно функционисање организма у целини. Вода је есенцијални нутритијент како код одраслих, тако и код деце. Садржај воде у организму код деце је много већи него код одраслих, док количина воде потребна за правилно функционисање дечјег организма зависи пре свега од узраста. Организам и мозак бебе и детета брзо се и непрекидно развија, а за тај напор му је неопходан оптималан унос минерала, који се великим делом налази у води.
Након Новог Сада, едукација ће бити организована у домовима здравља у Крагујевцу и Нишу.