Почетак » Вести » САД замрзле Уговор о отвореном небу са Русијом

САД замрзле Уговор о отвореном небу са Русијом

ВАШИНГТОН, 13. августа (Итар-Тасс) – РИА Новости. Сједињене Државе су замрзле сарадњу са Русијом у складу са Уговором о отвореном небу, све док Москва не буде поново поштовала исти. То се наводи у тексту буџета одбране, који је претходно потписао председник САД Доналд Трамп.

„Средстава из буџета за одбрану се не могу користити за финансирање у 2019. буџетској години за развој, тестирање … у оквиру Уговора о отвореном небу, док председник не достави одговарајуће сертификате конгресним одборима “ – наводи се у документу. Такође се прецизира, да се сертификат односи на укидање ограничења од стране Русије, након процене примене Уговора о отвореном небу.

Одговорност за процену примене овог захтева, према закону, додељује се америчком државном секретару.
Суштина уговора

Споразум о отвореном небу потписали су 23 државе чланице ОЕБС-а 1992. године. Русија га је ратификовала девет година касније, 2001. године. Потписници споразума договориле су се да дозволе извиђачке летове изнад сопствене територије авионима друге стране, како би надгледале војну активност.

Према документу, авион за посматрање не може бити опремљен било каквим оружјем. Авион и опрема инсталирана на њему се по договору подвргавају међународном прегледу. Истовремено, на летелици, према условима уговора, морају се налазити и представници државе над којом се одвија лет.

Прошле године, Стејт департмент је рекао да од 2004. године наводно бележе кршење од стране Русије одредби Уговора, а 20. јуна прошле године званично су изнели тврдње по три тачке.

Међу њима су ограничења летова над Калињинградом, забрана летова дуж коридора од 10 километара на границама Русије са Јужном Осетијом и Абхазијом, као и одступања од договорених рута под изговором више силе.

Од почетка ове године, Русија је увела ограничења америчким посматрачима. На пример, Москва је смањила број аеродрома које могу користити амерички извиђачки авиони.