Почетак » Вести » Казахстан: Без америчких војних база у Каспијском мору

Казахстан: Без америчких војних база у Каспијском мору

АКТАУ (Казахстан), 11. августа – РИА Новости. Казахстан неће распоређивати америчке војне базе на Каспијану, изјавио је казахстански министар спољних послова Кајрат Абдракхманов.
Он је у интервјуу истакао да неки представници руских медија и стручне јавности не располажу са чињеницама о стварном стању у вези пролаза не-војне опреме САД  кроз Казахстан.

Абдракхманов је објаснио да је реч о комерцијалном жељезничком превозу несмртоносних терета, који су неопходни за наставак рада на подршци влади Авганистана. „Јасно је да је транзит укључен не само у Казахстану, већ и другим земљама дуж саобраћајница из САД ка Авганистану, наравно, о било каквим војним базама у Каспијском мору није било говора.“, – рекао је он.

Према речима министра, од 2010. до 2015. године обављао се транзит преко територије Русије, Казахстана и Узбекистана, у складу са условима Северне дистрибутивне мреже, а споразум Казахстана и САД у овој области су под истим условима као и споразуми који су на снази између Русије и САД. Казахстан је само допунио листу контролних пунктова са лукама Актау и Курик, прецизирао је Абдрахманов.

„Нема говора о распоређивању америчких војних база или других војних база страних држава на Каспијском мору.“ – рекао је министар спољних послова.

Он је додао да је на конвенцији утврђено начело неприсуства страних оружаних снага у Каспијском мору које се очекује потписивањем у Актау 12. аугуста.

Фото Казахстан данас