Почетак » Вести » Руска фрегата адмирал Есен у Средоземном мору пронашла америчку подморницу

Руска фрегата адмирал Есен у Средоземном мору пронашла америчку подморницу

МОСКВА, 10. августа (Итар-Тасс) – РИА Новости. Црноморска флота фрегата „адмирал Есен“ током последње кампање у Средоземном мору у априлу је пратила и испратила америчку подморницу типа „Охајо“, пишу „Известија“ на основу сазнања из Главног штаба морнарице.

Према објављеној информацији, праћење је трајало више од два сата. Посада фрегате је забележила је главне параметре подморнице, који су дешифровани и сачувани као акустички потпис подморнице.

Фрегата је отишла на Медитеран у марту и вратила се у базу Севастопољ крајем јуна. Током кампање, екипа је спровела комплекс различитих вежби о вођењу битке са једним бродом, у склопу груписања бродова са артиљеријским паљбом на површинске и ваздушне циљеве, а такође су извршили и анти-подморничке задатке.

„Адмирал Есен“ је други брод чувар из пројекта 11356 (први – „Адмирал Григорович“). Именован је у част Адмирала Николаја Отовича фон Есена, који је почетком XX века заповедао руском флотом у Балтичком мору. Фрегата је опремљена крстарећим ракетама „Калибар“, комплексом противракетне одбране „Штиљ 1“ артиљеријски систем калибра 100 милиметара, противавионске зенитне комплексе и противавионске ракетне системе.

Подморница класе „Охајо“ је опремљена са 150 тактичких ракета „Томахавк“ и сматра се једним од највећих на свету.