Почетак » Вести » Друштво » Наука » Русија: Ракете-носачи које ће се приземљивати

Русија: Ракете-носачи које ће се приземљивати

МОСКВА, 8. августа (Итар-Тасс) – РИА Новости. Руска ракета-носач са повећаном носивошћу „Ангара-А5В“, може бити направљена тако да ће то бити ракета за вишекратну употребу, каже главни дизајнер летелице, један од идеолога ракета из породице „Ангара“ Александар Медведев. Према његовом мишљењу, слетање се може изводити на увлачним подупирачима као што је Фалкон 9.
„Конкретан предлог је да се сачувају цео склоп мотора за убрзање – подизање ракете, прве и друге фазе уз помоћ ракетно-динамичке методе за лансирање ракета Ангара-А5В и Ангара-А3Б,“- рекао је Медведев у чланку објављеном у новом броју научног часописа ЦНИИмаш „Космонаутика и наука о ракетама“.

Раније је објављено да је произвођач „Ангара“ – Центар Хруничев – представио у главном научном институту „Роскосмос“ ЦНИИмаш концепт за вишекратну употребу ракета за лансирање. Поред тога, саопштено је да су, под вођством Фондације за напредне студије, Макеев и Роскосмос дизајнирали вишекратно употребљиву ракету-носач са крилима.
Као код Илона Маска
Према концепту Медведева, након старта делова прве и друге фазе (четири бочна блока прве фазе и централне јединице у другој фази) без одвајања од једне од друге, као што ће бити када почне употреба нових Ангара ракета, при чему ће на крају доћи до одвајања свемирског брода од носача. Потом би носач вршио кочење, те се летом усмеравао ка месту за спуштање. Те у последњој фази – спуштања пали моторе за кочење и полако се спушта, као Фалкон 9 и СпејсИкс.

Сама израда нове ракете носача ће изискивати доста измена, појачавања топлотне заштите, опреме за управљање летом, као и израде делова задужених за слетање.

У односу на претходнике, ова ракета ће имати мању носивост за 40-50%, али ће уштеде њеним поновним коришћењем бити вишеструке, подизање терета на нижим орбитама (до 200 км) уштеде би биле 33-37%, а на већим у геостационарну орбиту (36.000 км) 22-27%.