Почетак » Вести » Друштво » Политика » Након напада на Мадура дроновима Ердоган може извући поуке

Након напада на Мадура дроновима Ердоган може извући поуке

Анкара је снажно осудила „кукавички напад“ усмерен против председника Венецуеле, саопштило је турско министарство иностраних послова. Пре тога, Ердоган је лично звао Мадура и изразио саосећање и подршку у вези са недавним покушајем атентата на њега, преносе турски медији. Реакција се може схватити: начин у покушају елиминације ових политичара су изненађујуће сличне.

Напад беспилотним летелицама

Подсетимо, током војне параде 4. августа, председник Мадуро Венецуелије је нападнут уз помоћ експлозивних беспилотних летелица. Снајперисти су их оборили и тако спречили у намери. Делови погођених летелица који су пали проузроковали су рањавање седам војника.

7. августа Мадуро је прозвао оне који стоје иза злочина. Према његовим речима, само две групе терориста су тамо деловале, једна од њих је обучавана у граду Чинакоте у колумбијској области Норте де Сантандер. Као организатор атентата именован је један од лидера опозиције Хулио Борхес, који живи у Колумбији. Укупно је ухапшено шест људи, међу којима је и парламетарни посланик из опозиционе странке Хуан Рекенсенс. Поред тога, Мадуро је оптужио власти Колумбије и Сједињених Држава за помоћ терористима.

Чињеница да напад није фикција, изјавио је јуче бивши опозициони лидер Салваторе Лукезе, који се крије у Боготи. Ројтерс је пренео да је лично организовао пропали напад. „Имали смо један циљ, али није остварен сто посто“, – наводи Ројтерс.

Лукезе је додао да је организовао напад удружења „антимадуровских“ милитаната, које је назвао „отпор“, „Оружана борба ће се наставити“, – упозорио је Лукезе. Имајте на уму да је у првим сатима након терористичког напада терористичка организација Фланел Солџерс преузела одговорност за покушај атентата.

Тешко је поверовати изговорима САД

Помоћник Трамп-а Џон Болтон рекао је да САД немају никакве везе са овим покушајем атентата и да америчка влада није иза ових акција. Ако Венецуела има доказе о учешћу САД-а, Болтон жели да их види. Лукезеове изјаве нису довољан доказ? Међутим, тешко је очекивати од САД да покрену истрагу, као и да верују у уверавања о неумешаности. ЦИА је стајала иза покушаја убиства Фидела Кастра, а то је и дуги низ година негирано.

Ако се сећате, пре две године, Сједињене Државе су покушале да свргну председника Турске, ту се види учешће опозиције, организацију државног удара од стране војске и покровитељство опозиционог лидера Гулена. Истина, у Турској су те деструктивне акције биле много веће али ствар још није стигла до употребе беспилотних летелица. Али, Ердоган то даје наговештај о могућим наредним корацима „опозиције“.

Подршци Мадура се може завидети, њега не могу сменити опозивом, нити улицом, нити путем преврата или путем војног пуча или путем покушаја убиства. Јер са његове стране је становништво, човек који гласа за њега и његову партију на изборима, војска и полиција. Иста таква подршка већине се види и у Ердогановом случају.

Шта да радите са економијом?

Али са економијом морате нешто урадити. Председник је сам признао своју одговорност за жалосно стање ствари у економији. Инфлација је у милионима процената у 2018. години, огроман дуг, деиндустријализација, запостављени пољопривредни сектор. ММФ верује да ће 2018. БДП земље пасти за 15 одсто. У свом говору на IV конгресу Уједињенe социјалистичкe партијe Венецуеле Мадуро је рекао да неће проћи више од две године, те ће сви видети „прве знаке напретка нове Венецуеле.“

Од 20. августа, проглашена је девалвација боливара за пет нула и његова размена за долар по црном девизном курсу. Венецуеланци чекају на друга решења, као што су повећање цене бензина, сада је најјефтинија на свету.