Почетак » Вести » Руске подморнице Бореј и Јасен, добијају „вечне“ нуклеарне реакторе

Руске подморнице Бореј и Јасен, добијају „вечне“ нуклеарне реакторе

У Русији су створили и тестирали јединствену активну зону нуклеарног реактора са животним веком  једнаким животним веком нуклеарних подморница (АПЛ). То је објављено у годишњем извештају Државне корпорације „Росатом“ АД „ОКБМ Африкантов“ за 2017. годину.
Као што је и прецизирано, активна зона је срце реактора. Садржи нуклеарно гориво, и налази се у његовом центру где се врши и контролисана ланчана реакција – РИА Новости.

Развојем овог реактора од стране „ОКБМ Африкантов“ значи да нуклеарне подморнице неће морати да допуњују нуклеарно гориво“, наводи се у тексту.

Као што је објаснио бивши командант Северне флоте Адмирал Вјачеслав Попов, допуњавање реактора подморнице се одвија сваких 5-10 година. Овај процес траје око месец дана.

„У ово време, борбени састав флоте је смањен за један. Са истим реактором, стопа искоришћења подморнице се повећава много пута „, рекао је он новинарима.

Извештај такође извештава о тестовима оптимизованог језгра за четврту генерацију нуклеарних подморница, које укључују подморнице пројеката Бореј и Јасен.

Компанија ОКБМ Африкантов развија реакторе малих капацитета у име владе, која је овај задатак поставила државној корпорацији Росатом. Компанија је велики научни и производни центар у области нуклеарног инжењерства.