Почетак » Вести » Русија: Јарославље – покренута серијска производња сателита

Русија: Јарославље – покренута серијска производња сателита

У Јарославском заводу покренут је пројекат склапања компоненти за руске свемирске сателите. Ово ће помоћи да се пређе са производње по комаду на серијску производњу у јесен 2018. На отварању нове радионице директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин истакао је да ће се корпорација успешно упустити у борбу са страним конкурентима.

Пројекат, под називом „Сфера“, захтева серијску монтажу неколико стотина свемирских апарата. Њихова мрежа ће омогућити имплементацију глобалног програма који ће Русији обезбедити јединствене комуникације, интернет и навигациони систем, а такође ће решити и низ задатака из сфере одбране.

Први уговори за серијску производњу модула већ су закључени. Поред тога, у истом заводу у Јарослављу ће се производити опрема за навигацијске сателите „Глонас-К“ и апарат за посматрање – обсервацију Земље са велике даљине.

Раније је руски предсједник Владимир Путин на састанку са руководством ракетне и свемирске индустрије рекао да би 640 сателита у оквиру пројекта „Сфере“ требало покренути за шест година – од 2022. до 2028. године.