Почетак » Вести » Венецуела: Покушај атентата на Мадура

Венецуела: Покушај атентата на Мадура

РТ ТВ канал и агенција Руптли објавили су видео који приказује говор председника Венецуеле Николаса Мадура, потом потезе његове пратње и обезбеђења у моменту неуспелог покушаја атентата, као и његово извлачење са параде након инцидента.

Председник је говорио на паради, посвећен проблемима обнове националне економије и у том тренутку чује се звук експлозије. Како је експлозија била на извесној удаљености Мадуро и генерали почињу да гледају около. Шефа државе, прилази обезбеђење и одмах подижу штитове од кевлара, како би блокирали евентуални напад. После експлозије, председник покушава да настави свој говор, али се, након изговорених неколико речи зауставља. Након размене неколико речи са људима из свог окружења, Мадуро се удаљава са бине под штитом од кевлара. У том тренутку се чује звук друге експлозије.

Министар комуникација и информисања Венецуле Хорде Родригез рекао да је покушај изведен уз помоћ експлозивних беспилотних летелица. Седам стражара задобило је повреде.

Прочитај такође: Венецуела обећава Америци нови Вијетнам!!!

Полицијски извор рекао је да су снајперисти успели да оборе једну летилицу, која је летела у правцу бине на авенији Боливар, где је Мадуро говорио током параде.

Председник је оптужио десну опозицију у припреми неуспешног покушаја атентата, као и колумбијску десницу и председника те суседне земље, Хуана Мануел Сантоса. Колумбија је одбацила ове оптужбе.

„Венецуеланском лидеру је прешло у навику да окривљује Колумбију за све, тражимо поштовање за председника, Хуан Мануел Сантоса, владе и народа Колумбије.“ – наводи се у саопштењу Колумбије.

Одговорност за покушај атентата на Мадура је преузео побуњеничка организација „Фланелни војници“, који су следбеници полицајца Оскар Перез, који је 2017. отео хеликоптер и напао зграду Министарства унутрашњих послова и Врховног суда, а ликвидиран је у специјалној операцији у јануару 2018.