Почетак » Вести » Друштво » Култура » Војнов: Зашто није подржан филм о дистопијској слици Србије под НАТО окупацијом
Фото јутјуб

Војнов: Зашто није подржан филм о дистопијској слици Србије под НАТО окупацијом

Сценариста Димитрије Војнов упутио је отворено писмо директору Филмског центра Србије Бобану Јевтићу и члановима Управног одбора ове институције.
Он је поводом резултата Конкурса за суфинансирање жанровски одређеног целовечерњег филма са комерцијалним потенцијалом изразио сумњу „да је филм под радним насловом 2020 који би по његовом сценарију требало да режира Срђан Спасојевић, директно и неприкривено политички дискриминисан“.

Он као доказ наводи да је Комисија са Светиславом Батом Прелићем „сензибилисана за филмове који обрађују горуће и политички профилисане теме самим тим што је подржала нови филм Стевана Филиповића, наставак филма Поред мене, под насловом Поред нас, који, знајући изворни филм и поетику овог редитеља, сасвим сигурно има изразит политички став“.

Сматрајући да је рад Филиповића заслужио да буде признат и на овај начин, Војнов надаље образлаже разлоге због којих је и „његов“ филм требало да буде прихваћен а ипак није. Реч је акционом трилеру смештеном у блиску будућност у коме је Србија под тихом окупацијом НАТО пакта, а на власти има режим који испуњава све жеље западних сила. Група младих људи и родољуба избачених из служби безбедности организује покрет отпора и побуну против овог режима. Он подсећа и велику комерцијалност овог жанра и гледаност таквих домаћих филмова у биоскопима, та да су филмови по његовим сценаријима на простору бивше Југославије имали преко милион гледалаца.
Војнов указује и на редитеља Спасојевића, чији је деби „Српски филм“ такође био запажен и то интернационално, као и на одабране глумце – Стефана Капичића, који игра Марвеловог суперхероја, и Слободу Мићаловић, те на потенцијалног дистрибутера Мегаком који има инфраструктуру да подржи приказивање филма.

Стога он као проблем види политику овог филма – са дистопијском сликом Србије и подсећа да је филм Емира Кустурице са „израженом анти-НАТО агендом“ приказан у Венецији и имао дистрибуцију широм Европе и у држава чланицама НАТО, те да је имао „два пута више гледалаца прошле године у биоскопима него што је почетком ове године имао филм ‘Патуљци са насловних страна’ који је подржала ова иста комисија на првом распису конкурса“.

Војнов на крају захтева да се ФЦС изјасни да ли је пројекат дискриминисан из политичких разлога.
„Комисија има право да доноси одлуку каква год јој падне на памет, али то не значи да се не може запазити ако је нека од њих потпуно изругивање струци, и што је још горе примена двоструких стандарда. Филмски центар Србије је дужан да се изјасни око тога да ли је овај пројекат дискриминисан из политичких разлога и да нам јасно каже шта је овом пројекту у стручном погледу недостајало како би се нашао у избору комисије којој је дат задатак да има врло конкретне резултате.“