Почетак » Вести » Тачи: Нема размене територија

Тачи: Нема размене територија

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас да је неприхватљива размена територија измедју Србије и Косова, али да би Прешевска долина требало да постане део Косова.

Тачи је у интервјуу за Асошиејтид прес одбацио идеју поделе Косова по етничким линијама али да је отворен за разматрање „корекције“ граница у преговорима под покровитељством Европске уније.

АП наводи да је српска влада као могуће решење предложила размену територија према етничком саставу север Косова за Прешевску долину, али да је Тачи рекао да је таква подела „неприхватљива“.

Он је рекао да би Прешевска долина без обзира требало да постане део Косова.

„Захтев Србије за поделом Косова неће бити успешан. То је неприхватљиво“, рекао је он.

Тачи је рекао да неће бити „поделе већ корекције граница“, с могућим укључивањем Прешевске долине у Косово. Он није рекао да ли би ти било замена за северни део Косовске Митровице.

Председник Косова је рекао да је уверен да ће преговори са Србијом, које води ЕУ а САД пажљиво прате, ускоро донети билатерално признавање.

„Ако се постигну корекција границе Косово-Србија и коначни споразум о узајамном признању, ако је такав споразум билатералан и уравнотежен, што значи да обе стране добијају, онда нико не би требало да буде против тога“, рекао је Тачи.

Бета