Почетак » Вести » Војска Србије на вежби у Бугарској
Министарство одбране - вежба у Бугарској

Војска Србије на вежби у Бугарској

Мултинационална вежба „Платинасти лав 18“, на којој учествује стрељачки вод из састава 31. пешадијског батаљона Треће бригаде Копнене војске, почела је подизањем државних застава земаља учесница на полигону „Ново село“ у Републици Бугарској.

Наши припадници су у саставу пешадијске чете заједно са припадницима оружаних снага Републике Бугарске, Републике Молдавије и САД, са којима ће изводити тактичку вежбу са бојевим гађањем. Циљ вежбе је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, у току извршења одбрамбених, нападних и операција стабилизације у мултинационалном окружењу.

Вежба је окупила више од 600 учесника, припадника оружаних снага Албаније, Бугарске, Грузије, Молдавије, Румуније, Сједињених Америчких држава, Црне Горе и Србије и трајаће до 9. августа.

Војска Србије на вежбама у Републици Бугарској, које организују Црноморске ротационе снаге Маринског корпуса ОС САД за Европу и Африку, учествује од 2012. године. Вежбе из серије PLATINUM се изводе од 2014. године у Бугарској, Румунији и Србији – „Lion“ у Републици Бугарској, „Eagle“ у Републици Румунији и „Wolf“ у Републици Србији, с тим што се вежба у Републици Србији од 2016. године реализује у сарадњи са Националном гардом Охаја.

Министарство одбране – вежба у Бугарској